ČESKÝ TĚŠÍN  / Hvězdou jubilejního večera měsíčníku „Zwrot“, která se bude konat 4. prosince v Těšínském divadle, bude kapela Nocna Zmiana Bluesa. Níže jsou úryvky z článku o koncertu skupiny v Bohumíně v roce 1984.

„Hudební podzim“, pořádaný každoročně v Bohumíně místním ROKM, má trvalé místo v kalendáři mládežnických kulturních akcí PZKO. Akce má ambice představit vše, co se děje v hudebním životě našeho sdružení v oblasti tzv. malé hudební formy.

Koncept malých hudebních forem může být pro některé poněkud nepřesný. Jde o jakoukoli hudební produkci – vokální, instrumentální nebo kombinaci obou výše uvedených. Přesněji řečeno, jsou to hudební žánry jako rock, folk, blues, balada atd., V naší oblasti se netěší velkou popularitou. V každém případě zůstávají téměř výhradně doménou mladých lidí.

Na večírku dominoval rock. Vystoupili naše tři rockové kapely – českotěšínský Werdykt, Kryzys z Hrádku a Krater ze Skřečoně a také dva dva sólisté – Maria Bystroń z Louk nad Olší s doprovodem kapely Werdykt a Urszula Błanik z Petrovic s vlastním doprovodem na kytaru a chlapecké duo s KM „Pod kasztanem“ v Orlové-Lutyni.

Nakonec hrál host z Polska – Nocna zmiana Bluesa.

Koncert polského hosta ve střetu s hudební produkcí našich interpretů ukázal velké rozdíly ve prospěch polské kapely. To, co nám čtyři chlapci z Toruně představili, bylo na vysoké profesionální úrovni.

Městská blues, kterou kapela hraje na elektronizovaných klasických nástrojích (klasická kytara, housle, kontrabas, harmonika), je velmi přístupný i pro posluchače, kteří s touto hudbou přijdou do styku poprvé..

Nocna zmiana Bluesa pochází z Toruně. Byla založena v zimě 1982. Tvoří ji: Sławomir Wierzcholski (harmonika, kytara, zpěv – vedoucí kapely), Wojciech Gembala (kytara), Tomasz Kamiński (housle, zpěv), Krzysztof Mróz (kontrabas). Obvykle hrají ve studentských klubech, ale neopovrhují také událostmi, jako je festival v Jarocinu, Rawa Blues nebo Jesień z Bluesem. 

(V Bohumíně zněl blues. „Zwrot“, 1984, č. 12)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego