ČESKÝ TĚŠÍN / V neděli 10. listopadu skončil 19. ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska. Slavnostní zakončení se konalo v Těšínském divadle, a během závěrečného večera byly uděleny i ceny.  

Deset festivalových představení sledovala porota ve složení:  Ladislav Vrchovský, Janusz Legoń, Bogdan Kokotek, Anna Paprzyca a Miloslav Čížek.

Cenu pro nejlepší herce si odnesli Martin Havelka a Alena Antalová z Městského divadla Brno.  Hlavní cenu festivalu – Těšíňanku – obdržela inscenace Transky, body, vteřiny v podání ostravského Divadla Petra Bezruče. Stínové, studentské jury, přiznalo hlavní cenu rovněž tomuto představení.  

Ředitel Těšínského divadla Petr Kracik udělil cenu za herecký výkon mladého umělce. Tu získal Jakub Burýšek z ostravského Divadla Petra Bezruče.

Diváckou cenu získalo představení Kočka na rozpálené plechové střeše v podání České scény Těšínského divadla. 

Mezi deseti festivalovými představeními byly dva v polštině. Změnou oproti dřívějším ročníkům festivalu bylo jeho rozdělení na dvě části – představení byla k vidění dva po sobě jdoucí víkendy. 

Další změny týkající se festivalu jsou v plánu. Příští rok, ve kterém by se konal 20. ročník tohoto festivalu a 30. ročník Mezinárodního festivalu Bez hranic, se bude konat jeden divadelní festival, který vznikne spojením těchto dvou. Je stanoven i termín: 1.-9. října 2020.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego