1. Beseda k 30. výročí Sametové revoluce 

Kdy: v pátek 16 listopadu, 17.00 
Kde: Český Těšín, kavárna Avion

Městská knihovna zve do kavárny Avion na diskusní večer k 30. výročí Sametové revoluce s účastníky událostí v Českém Těšíně. Úvodem proběhne zahájení výstavy „Kalendárium listopadových událostí roku 1989 do svobodných voleb v roce 1990 v Českém Těšíně. V ilustracích” spolu s prezentaci stejnojmenné publikace.

2. Galakoncert „Takoví jsme”

Kdy: v sobotu 16 listopadu, 17.00 
Kde: Český Těšín, Těšínské divadlo

„Takoví jsme” – přehlídka nejzajímavějších počinů z různých oblastí aktivit polské menšiny na Těšínsku je opět tady. Všichni finalisté se zúčastní galakoncertu v Těšínském divadle. Koncert začne v 17.00, jako speciální host vystoupí Zbigniew Kaleta Quartet.

3. Kvíz PZKO

Kdy: v sobotu 16 listopadu, 17.00 
Kde: Třinec, PZKO Trzyniec-Osiedle

Intelektuální zábavu pro všechny generace nabídne v sobotu Místní Skupina PZKO v Třinci na Terase. V Domě PZKO se bude konat Kvíz PZKO, soupeřit budou dvou-čtyřčlenné týmy.

4. Magická noc s Amosem

Kdy: v sobotu 16 listopadu, 17.00-19.00 
Kde: Český Těšín, park Adama Sikory

Středisko volného času Amos zve na zábavnou akci pro děti. U příležitosti 70 let trvání Amosu se můžete těšit na zábavná stanoviště v retro stylu. Budeme společně tvořit, závodit a poznávat činnosti časů minulých. Akci zakončí ohňostroj.

5. Podzimní setkání

Kdy: v sobotu 16 listopadu, 15.30 
Kde: Rychvald, Dům PZKO

V Domě PZKO v Rychvaldu se v sobotu setkají členové Místní skupiny PZKO, a také jejích hosté. Na programu Podzimního večera bude sekání s Richardem Konkolským, mořeplavcem, vítězem řady námořních závodů.

6. Cirk la Putyka – Batacchio 

Kdy: v sobotu 16 listopadu, 19.00 K
de: Havířov, velký sál KD Petra Bezruče

Nechte se okouzlit atmosférou dávných show plných magických triků, dech beroucí akrobacie a humoru. Na inscenaci Batacchio zve Cirk la Putika. Autorem a režisérem projektu je finský režisér Maksim Komaro.

7. Miscellanea těšínských průvodců

Kdy: v sobotu 16 listopadu, 10.00 
Kde: Český Těšín

V sobotu v sálu těšínské radnice  se uskuteční XXI Miscellanea Przewodnickie. V rámci letošního ročníku proběhne konference „Wojna o granice. Czechosłowacko-polski konflikt graniczny 1919” . V 10.15 přednáška Th. Dr Józef Szymeczek (Od współpracy do konfrontacji. Polskie i czeskie życie narodowe na Śląsku Cieszyńskim u schyłku Austro-Węgier), 11.15 mgr Daniel Korbel (Wojna czesko-polska – czas klęsk i odwrotów).

9. Věda nás baví

Kdy: v sobotu 16 listopadu, 9.30-11.00 
Kde: Knihovna Třinec

Týden vědy a techniky Akademie věd ČR je největší vědecký festival v České republice, který zahrnuje přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, dokumentární filmy a mnoho dalšího V rámci Týdne vědy a techniky v knihovně Třinec se bude konat science show, kterou připravili studenti a pedagogové třineckých škol.

10.Třicet let svobody v Karviné 

Kdy: v nedělí 17 listopadu, 12.00 
Kde: Karviná, areál před zámkem

Přijďte v neděli uctít výročí listopadových událostí 1989 při pietním aktu před zámkem Fryštát u sochy T. G. Masaryka. Taky Regionální knihovna Karviná, Městský dům kultury nebo Slezská univerzita s Okresním státním archivem Karviná nabízí program k výročí revoluce. V pátek v 15 hodin v prostorách foyer Slezské univerzity bude zahájena výstava s názvem Listopad 89 – počátek vysokého školství v Karviné. 

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego