ČESKÝ TĚŠÍN / Další setkání „Bez stereotypů. Češi a Poláci o sobě navzájem“ přilákalo v pátek odpoledne 27. září do kavárny Avion davy. Chyběla nejenom místa na sezení, ale i na stání.

Jaké téma přilákalo tolik lidí? Tentokrát byla diskuse věnována krajanům z Těšínského Slezska, kteří před 50 lety odešli do Bieszczadských hor do neznámého jihovýchodního rohu Polska, aby tam našli nový domov.

Vyprávět přišli Edgar Beneš a Janina Brozda, kteří se svými rodinami přijeli do Českého Těšína ze vzdálených Puław v Nízkých Beskydech.

Po příjezdu byli šokováni

Edgar Beneš a Janina Brozda hovořili o životě v minulosti a dnes. Po příjezdu byli šokováni. Když Edgar Beneš odjel do Bieszczad, byl ve věku 30 let. Janině Brozda bylo 13 let.

„Ukázala jsem svým vnoučatům moji školu – polskou základní školu v České republice a řekla jsem jim, že se za posledních 50 let málo změnila,“ řekla. Potom popsala, jak byla po příjezdu na nové místo šokována, když musela sedět s ostatními žáky v kabátech v místnosti zvanou školní třída, protože budova nebyla vytápěna. O toaletách raději ani nemluvila.

Historická literatura

Setkání vedla Ewa Gołębiowska, která zpočátku zdůraznila, že téma Poláků z našeho regionu, kteří tvoří křesťanskou komunitu ve vzdálených horách Bieszczady, ji dlouho fascinovalo.

K tématu je k dispozici literatura, Józef Szymeczek vydal knihu „Stanowczy chrześcijanie na Zaolziu i przyczyny ich zbiorowej emigracji do Polski w latach 1962-1968” a pastor Zbigniew Paska, „Związek stanowczych chrześcijan. Studium historii idei religijnych”. Možnost setkat se s hrdiny těchto příběhů byla neocenitelná a jedinečná.

První roky

Během setkání v Avionu Edgar Beneš popsal jak vypadaly první roky osídlení. „Nejbližší štěrková cesta byla vzdálená 11 km, nejbližší asfaltová cesta 15,“ vzpomínal.

Ukázal fotografii osvětlení, které měli k dispozici – olejovou lampu na stole a další, přenosnou, když bylo nutné vyjít ven ve tmě. Dokonce i na latrínu.

Elektřina byla přivedena do jejich vesnice docela rychle, už po pouhých 2 letech. Ale v jiných otázkách se čas zastavil na mnohem déle.

Ukázal traktor s přívěsem, na kterém seděly děti, které takto jezdily do školy. Také výlet do nejbližšího města, které bylo daleko od Puław, víceméně jako z Těšína do Ostravy, se uskutečnil na přívěsu taženém traktorem.

Ale čas ubíhá, svět se mění. I ve vzdálených koutech Bieszczad a Nízkých Beskydů se objevila civilizace. A zde řečník předvedl současné fotografie stejných míst.

Tam, kde kdysi byl brod, teď je moderní most, kde byly blátivé koleje, nyní nový asfalt. A v loňském roce byl při 50. výročí vesnice postaven kulturní dům. K dispozici je také lyžařská infrastruktura a rekreační středisko.

Důvody pro cestu

Při diskusi o osudech lidí, kteří se před půl stoletím rozhodli usadit tak daleko a vytvořili kompaktní komunitu, která existuje dodnes, se objevily i dotazy na jejich motivy.

Dnešní název jejich komunity v pohoří Bieszczady je: Evangelikální letniční jednota. První křesťanská bohoslužba zde proběhla v roce 1969, kdy do Puław přišla druhá rodina. Žádali o registraci jako náboženské sdružení, aby postavili modlitební dům.

A co je přimělo rozhodnout se odejít? Beneš připustil, že to nebylo úplně tak, že museli odejít z důvodu náboženského pronásledování, i když to také zažili. „Například jsem chtěl jít studovat a bylo mi řečeno, že musím podepsat prohlášení, že se nikdy nebudu aktivně ani pasivně účastnit církevního života,“ vzpomínal. Pracoval tedy v železárnách v Třinci, jeho manželka v tiskárně.

Později vystudoval zemědělství v Krakově. Beneš při zvažování, zda rozhodnutí o přesunu do neznáma bylo správné, použil statistiky. „89 lidí se přestěhovalo, 32 zemřelo, 98 se narodilo. Ať to je odpověď na otázku, zda to dávalo smysl,“ řekl.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.