JABLUNKOV / Přestože téma ovcí a pastevců doprovází Gorolski Święto už hodně dlouho, skopové formou servírovaného jídla bylo na festivalu nabízeno poprvé. A ihned si získalo celou řadu příznivců mezi návštěvníky, kteří se přišli podívat do Městského lesa v sobotu a neděli.

Novinkou letošního festivalu byl programový blok pojmenovaný Gdo mo łowce, tyn mo, co chce (Kdo má ovce, ten má co chce), který byl uspořádán pod záštitou Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR a prof. Piotra Tryjanowskiego. Cílem této programové nadílky byla propagace skopového v rámci zachování kulturního dědictví. V nabídce pak byl guláš, klobásy a tatarák, samozřejmě vše ze skopového masa.

Pravdou je, že skopové a jehněčí má jak své zastánce, tak odpůrce. – Když jsme na ceduli napsali „guláš ze skopového masa“, moc zájemců jsme neměli. Stačilo však napsat „farmářský guláš“ a hned jsme měli kolem kotle hlouček lidí, kteří když se dozvěděli, z čeho guláš je, ve většině případů neváhali, a ochutnali ho – popsala situaci z mnoha akcí Daniela Dziková, regionální představitelka Svazu z Moravy, jenž má sídlo v Brně.

Na „Gorolu“ zřejmě největším překvapením pro degustátory byl fakt, že maso bylo z osmiletého berana. Všichni si mysleli, že je to jehněčí. Guláš chutnal natolik, že nezřídka ti, jenž ho ochutnali v sobotu, se ke stánku se skopovým vraceli i v neděli.

V rámci programu Gdo mo łowce, tyn mo, co chce byla připravená také vizuální nadílka pro vegetariány – stříhání ovcí. – Dnes je střiháme pro publiku, jinak se to dělá vždy na podzim, aby ovcím na zimu vlna zase odrostla – vysvětlil Michał Staszowski. Dále byla k vidění i ukázka, jak se z ovčí vlny vyrábí příze na kolovrátku.

(indi)

 

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.