ALBRECHTICE / Renovovaná budova bývalého Dělnického domu v Albrechticích se nedá přehlédnout. Stojí přímo u hlavní ulice (nesoucí právě tento název), a když půjdeme z nádraží směrem k centru obce, uvidíme ji vpravo.

Tato budova má dlouhou, více než 100-letou historii. V září 2008 oslavila 100. výročí. Podle portálu Lewicowo.pl „Dělnický dům v Albrechticích postavilo ve Stonavě potravinové sdružení podle vzoru vlastního Dělnického domu a byl otevřen 4. října 1908. Velkolepá stavba, jednopatrová budova, ve které se nacházela restaurace a ostatní nezbytné prostory, velký sál, která může pojmout i 600 lidí, jeviště pro pořádání divadelních představení. Osvětlení má plynové. Nachází se tam také profesionální, politické a vzdělávací organizace, stejně jako obchod s potravinami a kancelář potravinového sdružení.“

Čtyři roky po stavbě koupila budovu „Siła“. Hodně času byl Dělnický dům také rodinným domovem rodiny Kalinů. Na místě, kde je dnes výčep, se narodil Brunon Kalina, funkcionář PZKO v Albrechticích. – Otec byl tady číšník a nájemník jako člen „Siły“ – říká pán Brunon, který žil v Dělnickém domě až do roku 1954. Později část, která tvořila jejich byt, byla přeměněna na čítárnu, která fungovala na horním patře budovy – vedle nyní už neexistujícího obchodu a hospody, která byla donedávna otevřená.

Během druhé světové války byla budova převzata Němci a po válce jako post-německý majetek byla znárodněna.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.