REGION / Jaké nejzajímavější exponáty můžete najít v polských muzeích? Odpověď na tuto otázku dává nový multimediální projekt Nadace Dětské univerzity zajímavých dějin s významným názvem „Vidět:Dějiny“.

„Byla vytvořena pro polské děti žijící a učící se mimo naši vlast. Nicméně, připojit se můžou všichni: rodiče, prarodiče. Jednoduše lidé, pro které je historie a kultura Polska důležitá a zajímavá,“ přesvědčují organizátoři.

Nová platforma je samozřejmě všem dostupná a za její použití nemusíte platit. Je zajímavé, že tento projekt již má svého předchůdce, jmenovitě „Dějiny pro Polonii“. Jak název napovídá, je určen také Polákům žijícím mimo Polsko. „Pouze v září tento web navštívilo 28 000 uživatelů, na co jsme velmi hrdí,“ prozrazují členové nadace. Kromě toho se nový projekt realizuje společně s „Historia: Hledej“, vzdělávacím webem Národního ústavu muzeí.

Takže prostřednictvím webové stránky můžete navštívit Wieliczku, dozvědět se o snech Józefa Piłsudského o nezávislosti, vidět vlastenecké šperky nebo zjistit, jak se stát králem perkálu v Lodži. Samozřejmě, to jsou jen některé příklady.

kc

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.