KARVINÁ / Domácí atmosféra spojená se skvělou vůní, která se linula z kuchyně fryštatského Polského Domu – to je recept na skvělou zábavu až do rána. A přesně tak tomu bylo v sobotu, kdy se členové a přátelé MS PZKO v Karviné Fryštátě už podeváté setkali na tradiční akci, tj. „Zabijačce“.
Hosty akce vítali hned u stupu skleničkou karvinské mioduli a také chlebem a lahůdkami z uzenin. „Všechny lístky jsme prodali, do posledního místa, takže stovka lidí se určitě objeví,“ těšil se ze zájmu akcí Leszek Koch z MS PZKO Karviná Fryštát.
Bar byl v proozu, večeře nachystaná v kuchyni Polského Domu (samozřejmě skládající se z tradičních výrobků), a u stolů příležitost k rozhovorům s přáteli a známými. Program sobotního večera neměl pouze kulinářský charakter, ale také kulturní.
Aby hostům chutnalo, po celou dobu hrála kapela Lipka. Na parketu se dvakrát objevil soubor Olza se slovenskými a těšínskými tanci. A kromě toho pořadatelé připravili také soutěž. „Čtyři skupiny, čtyři stoly, a společný boj o výhru. Je kvíz, pití piva přes brčko a také soutěž v pojídání prejtu nebo polévky děravou lžíci. Zajímavá je i štafeta, ve které je třeba nejdřív škrábat brambory, pak je třít, oloupat česnek a také tři cibule,“ prozradil Leszek Koch.
Nechyběla ani tombola, ve které hosté mohli vyhrát předměty spojené se zabijačkou: prase, nůž, uzeniny. A také lístky na jubilejní, už 10. Dolański Gróm.
Zájemci mohli v předprodeji koupit tradiční zabijačkové výrobky. V nabídce byly jitrnice, tlačenka a svíčková. „Letos jsme prodali víc jak tunu výrobků, nejvíce asi prejtu,“ zhodnotil Leszek Koch.
kc
Štítky: MS PZKO Karviná-Fryštát, ZPiT Olza
Komentáře