POLSKO / V průměru 2,5 koblihy na jednu osobu, tedy 100 milionů koblih se právě dnes sní v Polsku. Je totiž poslední den karnevalu, v Polsku pojmenovaný Tłusty Czwartek.
Původ tohoto svátku je třeba hledat v pohanských dobách. Byl to den, ve kterém se slavil odchod zimy a příchod jara. A slavilo se pojídáním tučných pokrmů, zejména masa. I koblihy se tenkrát jedly, ale byly poněkud jiné, nežli ty dnešní. Dělaly se totiž z chlebového těsta a nádivkou byla slanina.
V Polsku, kromě koblih se ve velkém jedí i favorky. Smažené jsou, stejně jako koblihy, na tuku, ale nemají nádivkou a jsou ve tvaru mašlí. Jen tak připomínáme, že jedna kobliha má 400 kalorií, a na jejich spálení je zapotřebí hodinová jízda na kole.
SM
Štítky: koblihobraní, koblihy
Komentáře