Připravili jsme pro vás nabídku 12 zajímavých akcí, které se budou konat tento víkend:

1. Knižní jarmark

Místní skupina PZKO v Jablunkově připravila na víkend širokou nabídku polských knih, setkání s básníkem a prodej vánočních perníčků. Od pátku do neděle se bude v Domě PZKO konat Knižní jarmark. Vernisáž v pátek v 17 hod., po vernisáží setkání s Piotrem Horzykem v rámci Kavárničky pod Pegazem.

2. Vánoční stromek trochu jinak

Pokud řešíte, jak si originálně nazdobit stromeček, určitě přijďte v pátek nebo sobotu do kulturního střediska v Dolním Žukově. Místní skupina PZKO tady pořádá výstavu Vánoční stromek trochu jinak. Krom výstavy je na programu v pátek setkání s Dorotou Santarius a po oba dny prodej ručních prací, cukroví a dalších zajímavosti.

3. Výstava u příležitosti roku Władysława Raczkiewicza

Sekce historie regionu PZKO a polská škola v Jablunkově zvou v sobotu na oslavy roku Władysława Raczkiewicza, posledního prezidenta polské exilové vlády. V sobotu v 9.30 zahájení výstavy dokumentující návštěvu W. Raczkiewicza v našem regionu v 1933. Od 10 hod. vědecký seminář.

4. „Muszymy se pumogać” v Neborech

Kdo ještě neviděl hru „Muszymy se pumogać”, může se v neděli zastavit v Neborech. V Domě PZKO im. Pawla Oszeldy vystoupí divadelní soubor Místní skupiny PZKO Milkov, který u příležitosti jubilea 70 let PZKO nastudoval novou hru od Ireny a Jana Czudků. Začátek v 16 hodin.

5. Turnaj ringo

Ještě do 1 prosince se můžete přihlásit na Barborkový turnaj ringo, který pořádá Místní skupina PZKO Czeski Cieszyn – Osiedle. V sobotu od 10.00 hod. se ve sportovní hale Albrechtovy školy utkají tříčlenná družstva. Věk, výška čí váha nejsou důležité, jedinou podmínkou je, že v družstvu bude alespoň jedna žena.

6. Adventní setkání

Na programu sobotního adventního setkání v domě PZKO v Dolní Líštné jsou: od 14.30 koledy a vánoční písně, v 15 hodin loutkové představení ,,Chodźmy wszyscy do stajenki”, Mikuláš pro děti, po celé odpoledne pak prodej cukroví a občerstvení.

7. Vendryně – oslavy výročí vzniku PZKO

Místní skupina PZKO ve Vendryni zve v sobotu na slavnostní odpoledne u příležitosti výročí 70 let od vzniku PZKO. V kulturním programu vystoupí místní soubory, večer společné posezení, občerstvení.

8. Oslavy výročí vzniku PZKO

70 let PZKO budou oslavovat také Poláci z Nýdku. Na slavnostní odpoledne u příležitosti výročí vzniku PZKO zve Místní skupina PZKO Nýdek. V sobotu v 15.30 v Domě PZKO.

9. Oslavy výročí 70 let od vzniku PZKO

V neděli v 15 hod. Místní skupina PZKO v Hrádku zve do Domu PZKO na slavnostní odpoledne. Na programu je přednáška „Gródeckie Koło PZKO wczoraj i dziś”, vystoupení dětí, koncert skupiny Ampli Fire, výstava, dílny pro dětí.

10. Adventní koncert

V nedělí v evangelickém kostele v Českém Těšíně Na Nivách zahraje dětský smyčcový soubor ze ZUŠ P. Kalety a hlavním hostem bude Orkiestra Kameralna Silesian Art Collective. Nebude chybět ani Adventní povzbuzení. Vstupné dobrovolné, výtěžek bude věnován na podporu projektu Děti Afriky. Začátek v 16 hodin.

11. Mostecká zabijačka a rozsvícení vánočního stromu

Pro návštěvníky budou v sobotu připraveny zabijačkové speciality, na děti se bude těšit od 14.30 malíř a ilustrátor Adolf Dudek, Mikuláš přijde v 16.00 a společně s ním vytvoříme osvětlený blikající průvod k Vánočnímu stromu. Tady bude nejdříve odhalen nový dřevěný betlém a rozsvícen Vánoční strom.

12. Rozsvícení vánočních stromu

Kromě Mostů i v dalších obcích se bude tento víkend konat rozsvícení vánočních stromů. V Jablunkově chystají v sobotu Mezinárodní setkání u příležitostí rozsvícení stromu, na programu je vystoupení souborů a kapel a celoměstský Mikuláš. V nedělí vánoční stromy budou rozsvíceny v Třinci a Karviné.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.