Halina Szczotka
E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz
ČESKÝ TĚŠÍN / Na sobotu 29. října připravilo Sdružení polské mládeže (Stowarzyszenie Młodzieży Polskiej) v klubu Dziupla zajímavou akci. Pozvali na ni znalce pivních speciálů a další zájemce, kteří se chtěli dozvědět něco nového o výrobě zlatavého moku.
Hlavními hrdiny večera byli zástupci řemeslného pivovaru z polského Těšína. Na čepu byla v klubu dvě piva, která se vaří hned ve dvou pivovarech: Fruity neboli weizenbier (pšeničné pivo) s extraktem z malin a melounu a pak také Pepper – pivo ve stylu American Pale s příchutí zeleného pepře.
Michał Kochaniewicz, spolumajitel těšínského pivovaru, návštěvníkům přiblížil, jak vznikl nápad, aby začali vařit pivo a jak je organizátoři každoročního Svátku čaje požádali, aby uvařili pivo s čajovým extraktem. Na základě této zkušenosti se pokusili vyrobit pivo s nejlepším druhem čaje, jaký je na našem trhu k dispozici. Tak vznikl „Himalajski Biały Kruk“ (Bílá vrána z Himaláje) s extraktem čaje Sikkim Temi, který se pěstuje na himalájských svazích.
Mluvilo se i o tzv. „pivní revoluci” v Polsku, kterou zahájil pivovar Pinta se svým pivem Atak Chmielu. Návštěvníci se mohli dozvědět mnoho zajímavostí o druzích chmelu, sladu a dalších ingrediencích, z nichž vzniká pivo.
Přestože se v Polsku převážně pijí piva vyrobená předními pivovarskými koncerny, situace se pozvolna mění, což se dalo usoudit i na základě množství hostů, které do klubu Dziupla přilákal zájem poznávat nové pivní chutě.
Ti, kteří pivo nepili, se mohli napít jiných nápojů a ochutnat občerstvení, které již tradičně bývá v klubu k dispozici. Ale to nebylo všechno. V klubu Dziupla se již tradičně vystavují i díla mladých výtvarníků – tentokrát zde byly k vidění obrazy Julie Polok.
MT
Překlad: Pygmalion
Štítky: Klub Dziupla, pivo, řemeslný pivovar, Sdružení polské mládeže
Komentáře