NÁVSÍ / Sobotní dožínky v Návsí se letos konaly už poosmé. Jejich pořadatelem je obec spolu s firmou Netis. Tentokrát v minulou sobotu dožínkový průvod nezačal před obecním úřadem, ale u kostela, kde pastor Jan Fójcik posvětil bochník chleba.

Hospodáři dožínek v Návsí jsou neměnní – starostka obce Lenka Husarová a ředitel Netisu Robert Cieslar, a jako vždy jeli v bryčkách, i s rodinami, v čele dožínkového průvodu. Zúčastnili se ho rovněž vykonavatelé kulturního programu – dechovka Jablunkovanka, Ženský sbor Melodia (Místní skupina PZKO Návsí) a Mužský sbor Gorol (MS PZKO Jablunkov).

Letos se dožínkový průvod, na jehož konci jely dva kombajny, vydal trochu jinou trasou – vedl i přes rekultivovanou plochu tak zvaného „holzplacu”. Když dorazil k hřišti „u Pily“, program, který uváděl Tadeusz Filipczyk, mohl začít. Kromě sborů a dechovky se na scéně objevily soubory Živel, Kysucká heligonka, Arzen, a také skupina S.T.S. Konala se také soutěž o nejlepší domácí chleba.

Ředitel firmy Netis Robert Cieślar konstatoval, že letošní úroda nebyla špatná. Nicméně i přes příznivé pro úrodu počasí, zemědělci museli čelit nízkým výkupním cenám mléka a obilí.

Firma Netis se sídlem v Návsí hospodaří na zhruba 1500 hektarech, od Mostů u Jablunkova po Ostravu.

(wiek/tnj)

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.