BUKOVEC / Letos již podesáté v Bukovci proběhl Den obce Bukovec, čili Plackový festival.
Na scéně vystupovaly skupiny a kapely, na hřišti byl připravený různorodý program pro děti, soutěže v „horalských disciplínách” a fotbalový zápas.

Jedním z mnoha bodů programu byly „Bukovecké hvězdičky”, čili vystoupení místních mladých talentů: děti ze základních škol – polské i české, mj. recitátorky Adriany Szolone a mladé skupiny Apple Band.

„Bukovecké hvězdičky to je novinka – je to vlastně takový přehled našich recitačních talentů, tanečných a pěveckých vystoupení“ řekla nám Ivana Kluzová z obecního úřadu.

Na akci nechyběli zajímaví interpreti, kteří nadchli diváky. Publikum pobavila například kapela Ščamba z východního Slovenska. Líbilo se také vystoupení cimbálové skupiny FCM Radegast.

Zahráli i hosté z Nýdku – skupina Pearband. Speciálním hostem večera pak byla Věra Martinová.

Mezi vystupujícími nechyběly soubory PZKO jako například kapela Bukóń, která už nějakou dobu působí v rámci Místní skupiny PZKO v Dolní Lomné. Hosté mohli také obdivovat Skupinu písní a tance Olza (MS PZKO Český Těšín Olza).

V rámci letošního festivalu proběhla celá řada soutěží. Na scéně byly předány dvě sošky „Chytry gazda” a „Chytro gazdino”, byly vyhlášeny také výsledky „Horalských disciplín“ v pojídání placků a pití piva a výsledky soutěže na nejlepší placek „Řád zlatého placku”. Diváci poznali i vítěze v kategorii „Nejhezčí balkón v Bukovci“. Samozřejmě, že na tohoto typu akce nemohla chybět ani tombola.

Stánky „obhospodařovali“ členové místních organizací, mezi kterými nechyběla ani Místní skupina PZKO v Bukovci, která měla až dva stánky. Jeho členové nabízeli například placky, které se daly „spláchnout“ Bukolou, čili oranžádou připravenou speciálně na tuto příležitost.

Akci doprovázely až čtyři výstavy. V budově polské školy v Bukovci hosté mohli zhlédnout tři z nich. Před školou pak byla umístěna výstava traktorů domácí výroby pod názvem „Pekočsalon“.

V budově školy probíhala výstava fotografií ze života a historie obce pod názvem „Bukovec vtedy a dzisio” a také výstava „Háčkovaný svět”, která nadchla zvláště holčičky, protože na ní byly vystavené panenky ve vyšívaném oblečení. Kromě toho bylo možné navštívit i přehlídku aut “Trabant klubu”.

Invalid Displayed Gallery

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.