REGION / Dnes k naším předplatitelům dorazilo nejnovější číslo Zwrotu, ve kterém najedete rozhovor s Janinou Kukuczkovou z Koniakowa. Její vášní je šití lidových krojů.

Z rozhovoru se například dozvíte, kde a jak se naučila šít lidové kroje, a kdy se z práce stala vášeň.

Dále si v nejnovějším čísle můžete přečíst rozhovor s již legendárním polským režisérem Krzysztofem Zanussim, který přijel na Těšínské Slezsko se svým nejnovějším filmem „Obce ciało”.

Zajímavý je i článek kurátorky Etnografických sbírek Historického muzea v Bielsku-Białé Sylwie Grudzień o Světnici tradice (Izby Tradycji) Pawła Oszeldy v Domě Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Neborech.

Z článku Emilie Świder se pak můžete dozvědět o zajímavém těšínském akcentu v pařížském Louvre. Z reportáže Darka Jedzoka se pak dozvíte o životě v Tasmánií.

Ve stálé rubrice Stezkou Místních skupin PZKO tentokrát popisujeme tradiční akci spjatou s lidovými zvyky – červnové Wianky v Bystřici, Karviné-Darkově a Orlové-Lutyni.

V nejnovějším čísle si můžete přečíst i o zapomenutém Katolickém domě v Třinci.

U příležitosti dvaceti let existence Diecéze ostravsko-opavské připomínáme historii církevní administrativy v regionu Těšínského Slezska.

Díky četbě červencového čísla Zwrotu se můžete také vydat na procházku v parku Boženy Němcové v Karviné-Fryštátu.

Dále v nejnovějším čísle najdete první část analýzy Libora Martinka o tvorbě Renaty Putzlacher.

Přinášíme i podrobnosti o Gorolskim Święcie. Letos se u příležitostí této akce ukázaly i jednodenní noviny.

Zwrot můžete koupit v sekretariátu redakce (ul. Střelniční 28, Český Těšín).

Měsíčník je k dostání i v knihkupectví Księgarnia i Klub Polskiej Książki (ul. Čapkova 7, Č. Těšín), v Třinci (stánek na autobusovém stanovišti vedle lékárny DR. MAX), v Bystřici (stánek vedle Tesco), v Hrádku (obchod s domácími potřebami), v Jablunkově (stánek na náměstí a stánek vedle radnice na ul. Dukelská 135) a Karviné (stánek Chris na ul. Osvobození, Karviná 6 a stánek vedle parku, ul. Poštovní 11, Karviná 1).

Elektronickou verzi Zwrotu za akční cenu 20 Kč najdete  zde

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego