1. Izraelsko-palestinský konflikt: kam dál?

Kdy: pátek 4. října, 17.00
Kde: Třinec

Masakr Hamásu ze 7 října 2023 a následná izraelská vojenská odveta v Gaze si vyžádaly bezprecedentní ztráty na životech civilistů a na majetku Gazanů. Jak říjnové události proměnily izraelskou společnost? Na tuto a další otázky nám v pátek v třinecké knihovně odpoví Irena Kalhousová – ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově, která se  specializuje na Izrael a na bezpečnost na Blízkém východě. Beseda je vlaštovkou Festivalu svobody, který je naplánován na půlku listopadu.

2. Weekend pro seniory na Zamku Cieszyn

Kdy: od pátku 4. října do neděle 6. října
Kde: Cieszyn

Zamek Cieszyn zve seniory 60+ a jejich rodiny a zaměstnance či dobrovolníky v oblastí péče o seniory na kreativní a inspirativní víkend. Na programu budou kreativní workshopy, setkání a přednášky v tématu psychologie, zdravého životního stylu a další, pohybové, taneční a rehabilitační cvičení, a také kvízy a hádanky a komentovaná procházka po Zámeckém vrchu.

3. Viňařský expres na vinobraní do Valtic

Slezský železniční spolek, Cieszynské vinařské stezky a Euroregion Těšínské Slezsko zvou na výlet vlakem na každoroční Valtické vinobraní. Speciální výletní vlak vyrazí v sobotu v 7.15 z Českého Těšína. Každoroční slavnosti vína nabízejí letošní mladá vína, čerstvý burčák a bohatý doprovodný program na pozadí Valticko-Lednického areálu. Zpáteční vlak odjíždí z Valtic v 19.15. Podrobností a prodej jízdenek: https://slezskyzeleznicnispolek.cz/.

4. Čierňanský redyk

Kdy: sobota 5. října, 16.00
Kde: Čierné

Pastýřská sezóna se chýlí ke konci a v Čierném proběhne tradiční redyk. Za účasti významných hostů z Maďarska, České republiky a Polska a mistrů valašské tradice se dozvíte mnoho o tradicích a ochutnáte pravý česko-uherský guláš, poslední sýr sezony a další pochoutky. Na programu je vystoupení lidových kapel a folklorních souborů, nebudou chybět ukázky řemesla a další atrakce.

5. Gírová žije hudbou

Kdy: sobota 5. října, 13.00 
Kde: Bukovec

Chata Gírová pořádá 3. ročník malého hudebního festivalu pod širým nebem s názvem Gírová žije hudbou. Vystoupí kapely: Blaf, DEN-Y, D´Mango, Veronika Kačo a Adan Sanchez. Nebude chybět také nabídka lahodných jídel domácí kuchyně, pro děti bude připraven skákací hrad a můžete se také těšit na bohatou tombolu. 

6. Skautský běh sto za sto

Kdy: sobota 5. října, 9.00
Kde: Třinec

Třinečtí skauti zvou všechny na charitativní běh v rámci oslav 100 let skautingu na Třinecku. Závod se uskuteční na Jahodné. Centrum závodu je na hřišti u 7. ZŠ, kde bude připravené občerstvení a doprovodný program. Výtěžek z akce bude věnován organizaci Mary’s Meals. Netradiční název doprovází netradiční pravidla – sto za sto popisuje náš cíl společně uběhnout sto kilometrů za sto minut.

7. Śpiący królewicz

Kdy: sobota 5. října, 15.00
Kde: Ustoń

Teatrzyk bez Kurtyny – polský divadelní soubor z Karviné, zve na představení Śpiący królewicz Do Kulturního domu Prażakówka v polském Ustroni.

8. Bazárek dětského oblečení

Kdy: sobota 5. října, neděle 6. října
Kde: Mosty u Jablunkova, Milíkov

V Milíkově bazárek proběhne v tělocvičně v místní základní škole v čase: sobota 8.00-16.00, neděle 8.00-12.00. Pořadatelé nabídnou kavárničku. Komunitní centrum v Mostech u Jablunkova pořádá v sobotu oblíbený Bazárek dětského oblečení a SWAP, zaměřeného na prodej sezónního oblečení a bot pro děti. Bazárek bude otevřen v čase od 14.00 do 18.00. Po dobu akce bude otevřena také dětská herna a bude zde také možnost zakoupit si drobné občerstvení.

9. Strykówka

Kdy: neděle 6. října, 16.00
Kde: Petrovice u Karviné

Místní skupina PZKO zve do Domu PZKO na tradiční podzimní akci – smažení „stryků“. Hosté se mohou těšit nejen na bramborové pochutnání, ale rovněž na kulturní program.

10. Blaník

Kdy: neděle 6. října, 17.00
Kde: Třanovice

Ochotnický divadelní spolek CIDIDLO z Třanovic zve na představení divadelní hry BLANÍK (Divadlo Járy Cimrmana), a to v neděli v 17.00 hodin v sále jablunkovské radnice. Vstupné dobrovolné.

11. Pouť sv. Hedviky

Kdy: od neděle 6. Října do pátku 11. Října
Kde: Mosty u Jablunkova

I v letošním roce se můžete v týdnu před poutí sv. Hedviky, konkrétně , zapojit do rodinné akce, kdy v centru obce společně hledáte tematické kešky, ve kterých jsou zašifrovány ctnosti sv. Hedviky, patronky mosteckého kostela. Kartičky pro zaznamenávání průchodu stanovišti a instrukce k celé procházce budou k vyzvednutí v neděli 6.10. v kostele sv. Hedviky a od pondělí pak i v Komunitním centru. Komu se zdárně podaří projít celou trasu, může si v pátek mezi 15.00 – 17.00 přijít do KC pro odměnu. 

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego