REGION / Přívalové deště si vybírají svou daň i na Těšínském Slezsku. Nejhorší situace je v Zebřidovicích. Hraniční přechod Petrovice u Karviné/Zebřidovice byl uzavřen.

Budeme vděční, pokud nám na adresu info@zwrot.cz zašlete fotografie, nahrávky a informace o aktuální povodňové situaci. Děkujeme za vaši pomoc!

BOHUMÍN

Řeka Odra v Bohumíně dosáhla podle předpovědi meteorologů a hydrologů 1. stupně povodňové pohotovosti. Podle předpovědi hladina vody stoupla a v 7:30 byl vyhlášen 1. povodňový stupeň. V 9:00 se konalo zasedání městské povodňové komise.

KARVINÁ

Doprava v Karviné byla silně ztížena přívalovými dešti. Ulice Těreškova od kruhového objezdu u Kauflandu směrem na Mizerov byla uzavřena z důvodu zaplavení vozovky i chodníků.

Kromě toho je neprůjezdná trasa kolem zimního stadionu vedoucí do centra, kde je rovněž zaplavená silnice. Zvláštní opatrnosti je třeba dbát na ulici Ostravská u hasičské zbrojnice, kde je směr do centra pod vodou, přestože doprava je v tomto úseku stále plynulá.

Město také žádá, aby se lidé vyhnuli Studenecké ulici, protože na vozovce u výjezdu na ulici Rudé armády došlo k zaplavení. Na místě jsou hasiči, kteří provádějí práce na odčerpání vody.

ČESKÝ TĚŠÍN

V Českém Těšíně je zatopená křižovatka u Lidlu. Řeka Olše zatím vypadá relativně klidně, podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by měla dosáhnout 1. stupně SPA až v neděli.

HAVÍŘOV

V důsledku přívalových dešťů byl zaplaven podjezd u vlakového nádraží. Autobusy jezdí po objízdných trasách a zastávka Šumbark, bazén, není v současné době obsluhována. Zastávka Město, železniční stanice byla přesunuta blíže k obytnému bloku. Dopravní potíže se týkají také ulice Orlovská. Řidičům se doporučuje, aby se těmto oblastem vyhnuli.

Na Rudné ulici u příjezdu do Havířova je z důvodu extremních dešťových srážek je sveden provoz do jednoho jízdního pruhu.

S okamžitou platností byla uzavřena sportovní hala Fénix z důvodu zatékání vody u vchodu a zaplavení okolí v důsledku přívalových dešťů.

ZEBŘIDOVICE

Nejhorší situace je nyní v Zebřidovicích. V obci byla vyhlášena povodňová pohotovost. Hraniční přechod s Petrovicemi u Karviné byl uzavřen.

Na území obce Zebřidovice, kde došlo k lokálním záplavám, v současné době působí 20 hasičských jednotek, z toho 7 dobrovolných hasičských jednotek z obce, 10 jednotek z jiných obcí a 3 jednotky Státního hasičského sboru.

Hasiči z OSP Zebřidovice žádají o pomoc.

Ostrava

V ostravském obvodu Poruba proběhla evakuace obyvatel kvůli rozvodněné řece Porubce. Silnice v okolí ulice Rekreační byly zaplaveny, kvůli čemuž muselo své domovy opustit asi dvacet lidí. Někteří obyvatelé se rozhodli své nemovitosti neopouštět a raději se přestěhovali do vyšších pater budov. Situaci monitorují záchranné složky.

Intenzivní srážky způsobují vážné potíže v ostravské veřejné dopravě. Dopravní podnik města apeluje na obyvatele, aby MHD využívali pouze v naléhavých případech. Některé silnice a tramvajové tratě byly také zaplaveny, což dále komplikuje dopravu ve městě.

Kvůli meteorologické situaci byla uzavřena také ostravská zoologická zahrada.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego