DOLNÍ LOMNÁ / Tradiční tábor pro postižené děti, který každoročně pořádá Sdružení Nikdy nejsi sám v čele s Renatou Czaderovou, se konal minulý týden v Dolní Lomné. Sdružení má svou patronku, zpěvačku Renatu Drössler, která pochází z Třince. V úterý odpoledne osobně navštívila táborníky.

Díky sdružení „Nikdy nejsi sám“ se postižené děti mohly opět zúčastnit prázdninového tábora. Program tábora byl jako vždy plný aktivit a přizpůsobený potřebám dětí. Na účastníky čekaly procházky, různé hry, zpívání, hledání pokladu. Velkou atrakcí byl výlet do Dinoparku v Orłowě.


Vzácný host

Hostem tábora byla Renata Drössler. Zeptali jsme se jí, co ji vedlo k rozhodnutí přijet na tábor.

Renia Czader mě kontaktovala a zeptala se, zda bych se nechtěla stát patronkou sdružení Nikdy nejsi sám, které organizuje volnočasové aktivity pro děti s postižením. Velmi ráda jsem souhlasila. V současné době jsem v tomto regonu, a tak jsem se rozhodla navštívit jeden z táborů, abych se na vlastní oči přesvědčila, jak organizace funguje, jaká je atmosféra a o které děti se sdružení stará. Setkání s těmito výjimečnými dětmi je nesmírně cenné pro obě strany.

Jak by mohla vypadat spolupráce?

Jak by mohla vypadat moje pomoc? Společně budeme pořádat různé akce a propagovat naše aktivity. V mé hlavě se již rodí nápady na nové iniciativy. Je fantastické, že Renia zapojuje dobrovolníky, takže děti si mohou užívat prázdninové výlety, zatímco jejich rodiče mohou v tomto období odpočívat. Práce, kterou Renia odvádí, je opravdu úžasná a zaslouží si maximální uznání.

Je mi ctí být součástí tohoto úžasného počinu a nemohu se dočkat, až společně s Reniou a celým týmem sdružení „Nikdy nejsi sám“ vytvoříme pro tyto děti nezapomenutelné chvíle.


Další prázdniny, další tábor

Další prázdniny, další tábor – již podeváté pořádaný sdružením ‚Nikdy nejsi sám‘ v penzionu u Rzehaczka v Dolní Lomné. Letos sdružení slaví desáté výročí svého založení. Při této příležitosti jsme se Renaty Czader zeptali, k jakým změnám za těch deset let došlo?

Deset let je dlouhá doba, kterou je určitě třeba oslavit. V září plánuji uspořádat konferenci a velký rodinný piknik. Při sledování našich táborů vidím za ta léta spoustu změn. Účastníci vyrostli a zestárli a kádr dobrovolníků se také vyvíjel – někteří založili vlastní rodiny a vydali se vlastní cestou.

Každý rok stojím před stejnou výzvou – najít dobrý tým dobrovolníků. Na začátku jsem si naivně myslela, že když se tým jednou sestaví, zůstane dlouhodobě, ale realita ukázala opak. Naštěstí však v Zaolší žijí úžasní lidé a mně se vždy podaří sestavit skvělý tým. Stále více mých kolegů učitelů se k nám přidává a chce si vyzkoušet práci s “ jinou“ mládeží, což mě velmi těší.

Naše cesta začala s osmi dětmi a nyní jich máme kolem 20. Jsem hrdá na to, že jsou naše tábory tak úspěšné a že nám rodiče důvěřují. Naši svěřenci na tábory vzpomínají až do Vánoc a hned po Vánocích se už ptají, kdy pojedou znovu.

V současné době máme první tábor s 12 svěřenci a 17 dobrovolníky. V srpnu plánujeme výpravu do Jablunkova, kde budeme mít 12 svěřenců a 14 dobrovolníků. Je opravdu úžasné, jak se naše sdružení rozvíjí a roste a přináší radost dětem i jejich rodinám.

Dnes tu máte vzácného hosta. Jak vznikl tento nápad?

U příležitosti 10. výročí založení sdružení mě napadlo, že by bylo užitečné najít patrona, protože koneckonců mnoho organizací má své ambasadory. Chtěla jsem pozvednout naše aktivity na vyšší úroveň a dodat jim větší prestiž. Přemýšlela jsem, kdo by mohl tuto roli plnit, a napadla mě Renata Drössler. Je to výborná volba, protože je spojena jak s našim regionem, tak s Prahou. Její podpora a dobré slovo pro nás mohou hodně znamenat.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego