BYSTŘICE / V neděli 7. července se areál bystřických škol proměnil v kulinářskou oázu během pátého ročníku Restaurant Day, jedinečného festivalu jídla a pití. Akce plná chutných zážitků a radostné atmosféry přilákala davy gurmánů a milovníků zábavy.

Stánky provozované rodinami a skupinami přátel nabízely širokou škálu jídel a nápojů, od tradičních místních specialit až po exotické pochoutky ze všech koutů světa. U každého stánku se to hemžilo návštěvníky, kteří si užívali výborné jídlo, skvělou atmosféru a nezapomenutelnou rodinnou zábavu.

Co všechno bylo k ochutnání?

Letošní ročník kulinářského festivalu v Bystřici nabídl rozmanité pokrmy z celého světa. U stánku „Tři Šmakutýři“ se podávaly domácí burgery, u „Čmeláků“ jste mohli ochutnat pastrami a tandoori steak. „Fajne Žraso“ nabízelo polsko-české pochoutky, zatímco „Po naszymu“ potěšilo gurmány okurkovou polévkou a bigosem. Milovníci australských specialit si mohli pochutnat na „Aussie Pies“.

Nechyběla ani asijská kuchyně: vietnamská kuchyně, pštrosí ragú, různé palačinky v „Eternal Love“, japonské sushi v „Kogo Sushi“ a oblíbené milk boba tea a bubble drink v „Bubble Drink Pokemon“.

Vegetariáni a vegani měli široký výběr jídel, od indické kuchyně v podání „Kari Guru“ až po vegetariánské tacos v „Sol Tacos“.

Akci obohatilo vystoupení DJ Koblih a také výstava obrazů arteterapeutky Lenky Sližové a ručně vyráběná trička Blanky Suszky Szczuki.

Organizace akce

Iniciátorkami a organizátorkami akce jsou Jadwiga Navrátil a Lucie Mencnarowska. Přípravy na Restaurant Day v Bystřici začínají již tři měsíce předem a zahrnují jak administrativní, tak logistické záležitosti.

„Přípravy trvají zhruba tři měsíce. Nejprve je třeba obsáhnout administrativu, napsat projekt, domluvit se na termínu. Poté začíná fáze příprav, tj. zadání termínu a vybízení lidí k účasti. V zásadě není třeba nikoho přesvědčovat, ti, kteří se chtějí zúčastnit, se přihlásí sami. Pak přichází informační fáze – poskytnutí konkrétních informací o tom, kde kdo bude mít stánek, kolik elektrického vybavení bude mít, jak stánky postavit. Pak následuje zajištění zásobování, elektřiny, veškerého zázemí, objednání stánků, stanů, toalet, kontejnerů, DJ atd. A nakonec fáze propagace, tedy plakáty, bannery, sociální sítě, a úplně nakonec fáze realizace – příprava samotného areálu, zavěšení a příprava dekorací, příprava piknikové plochy a stánků,“ prozradila Jadwiga Navrátil.

„Po akci je třeba celý areál uklidit, dokončit administrativu. Obec nám pomáhá s organizací akce nejen finančně, ale i technicky,“ dodala Navrátil.

Spokojení účastníci

Restaurant Day v Bystřici je nejen kulinářským dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí, jak strávit čas po sousedsku, piknikovat, odpočinout si a načerpat inspiraci.

„Účastním se již podruhé a jsem opět mile překvapen. Všechny stánky nabízejí skvělé pochoutky, vybere si opravdu každý. Já však dávám přednost indické kuchyni, když cestuji po světě, vždy vyhledávám právě tuto kuchyni, takže mě mile překvapila jídla, která podávali Zbyszek a Peti u stánku KariGuru,“ prozradil Marian CIenciała.

Kari Guru

„Restaurant Day jsme se zúčastnili v prvním ročníku a letos jsme tu podruhé. Je to pro nás skvělá příležitost vystoupit s naší domácí kuchyní a podělit se o to, co rádi vaříme. Zaměřujeme se především na pokrmy kari. Já připravuji thajskou kuchyni a moje žena se specializuje na indickou. Indická kuchyně je intenzivnější, s množstvím koření, zatímco thajská je lehčí, ovocnější a často používá kokosové mléko. Recepty jsou z velké části originální. Manželka má své osvědčené recepty, já se snažím držet jednoho konkrétního receptu. Akce je úžasná a jsme rádi, že se jí můžeme zúčastnit. Zúčastníme se i příští rok? Možná ano. Už teď zvažujeme, jaká jídla bychom mohli prezentovat. Přemýšlíme o tom, že bychom představili naše stará, tradiční jídla, ale v moderním vydání,“ prozradil redakci Zbigniew Czudek, který se svou ženou navštívil Indii a Thajsko.

Organizátoři již nyní zvou na další ročník a doufají, že akce bude stejně oblíbená jako dosud.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.