ČESKÝ TĚŠÍN, IRSKO / V rámci programu Erasmus+ už měli studenti Obchodní akademie možnost vyjet například na Maltu, do Vratislavi nebo do Estonska. Letos se vydali do Irska. Skupina patnácti studentů třetího ročníku, včetně dvou studentů z polské skupiny – Franciszka Wojnara a Slawomira Štirby – tam strávila dva týdny. Rozšířili si své obchodní dovednosti, poznali zajímavou zemi a zdokonalili se v angličtině.

„Projekt Erasmus spočívá v tom, že máme možnost vyjet do zahraničí, a to i do anglicky mluvících zemí, a čtrnáct dní tam pracovat. Po práci máme samozřejmě volný čas na návštěvu a poznávání dané země. Letos jsme jeli do Severního Irska, které je součástí Velké Británie, ale pracovali jsme v Irské republice. Bylo tedy zajímavé, že jsme každý den překračovali hranice dvou zemí,“ vysvětluje Franciszek Wojnar.

Před cestou proběhla soutěž a přípravný kurz

Před odjezdem však museli studenti splnit několik kritérií. Do projektu se přihlásilo třicet žáků, ale jet jich mohlo jen patnáct. Proto učitelé uspořádali soutěž, která se skládala ze tří úkolů.

„Nejprve jsme se zúčastnili kvízu, který se týkal Irské republiky, poté jsme si museli připravit prezentaci o nějakém zajímavém místě v Irsku. Posledním úkolem bylo přečíst knihu,“ řekl Sławomir Štirba.

Kromě toho se vybraní studenti zúčastnili také přípravného kurzu. Seznámili se s místem pobytu, dozvěděli se o požadavcích budoucích zaměstnavatelů a především získali cenné informace o tom, jak úspěšně zvládnout pobyt nejen po jazykové stránce.

“ Byl jsem poprvé v zemi, kde se mluví anglicky, a tam jsem opravdu musel mluvit jen tímto jazykem. Irové mají navíc velmi silný přízvuk, ale celkově jsem neměl problém se domluvit,“ řekl Franciszek Wojnar.

Studenti získali zkušenosti na různých pozicích

Studenti pracovali na různých pozicích. Vyzkoušeli si, jak se vede účetnictví v programu Sage 50, dělali inventury, zapisovali data do firemních databází nebo tabulek. Někteří pracovali fyzicky ve skladu, kde připravovali materiál k dalšímu zpracování a expedici.

„Já jsem například pracoval ve společnosti Caritas. Mým úkolem bylo doplňovat, evidovat a inventarizovat zásoby ve skladu. Několikrát jsme také jezdili s dodávkou pro nějaké zboží nebo nábytek,“ podotkl Franciszek Wojnar.

„Pracoval jsem v soukromé firmě, v advokátní kanceláři. Dělal jsem běžné věci, zadával údaje do počítače, kontroloval dokumenty, mohl jsem také pracovat v irském účetním programu. Bylo to zajímavé. Musím říct, že se mi moc líbilo, jak se o nás ti lidé starali. Byli velmi přátelští a nikdy nám neodmítli pomoct,“ dodal Slawomir Štirba.

Poznávání Irska po práci

Studenti byli ubytováni v rodinách, které byly vybrány v rámci projektu Erasmus+. Během pobytu měli také možnost seznámit se s irskou historií, kulturou a gastronomií. Navštívili zajímavá místa a získali mnoho nových poznatků.

„Bydleli jsme v Londonderry, kde byla spousta památek. Navštívili jsme například muzeum, kde jsme se dozvěděli mnoho informací o události zvané „Krvavá neděle“. Viděli jsme také městské hradby a různé kostely,“ řekl František Wojnar.

„A také jsme viděli Atlantický oceán. Pro mě to bylo něco nového, protože jsem oceán nikdy předtím neviděl,“ zmínil Slavomír Štirba.

„Co se týče gastronomie, neměli jsme zrovna možnost ochutnat irská jídla. Se Slávkem jsme se ubytovali u jednoho velmi příjemného pána, který vařil spíše evropská jídla. Ale moji přátelé bydleli v rodinách, které jedly opravdu typická irská jídla. Pro nás je toto jídlo velmi neobvyklé. Popisovali, že je spíše bez chuti, bez barvy a často v něm převládají brambory,“ dodal Franciszek Wojnar.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.