1. Čtefest

Kdy: od pátku 31. května do neděle 9. června
Kde: Třinec

Třinecký čtenářský festival pokračuje. V nejbližších dnech festival nabídne další autogramiády, besedy s autory, koncerty a další. Na programu o nejbližším víkendu bude mj. rozhovor mezi Renatou Putzlacher-Buchtovou, básnířkou, dramatičkou a překladatelkou, a Petrem Prokopem Siostrzonkem, arciopatem břevnovského kláštera o víře, cestě a naději (pátek 18.00, Café Maroszek) nebo vystoupení Divadla Čučka (sobota 10.00, Karireal Třinec). Podrobný program na stránce ctefest.cz.

2. Dny Karviné a Hornické slavnosti

Kdy: pátek 7. června, sobota 8. června
Kde: Karviná

Pátek a sobota budou v Karviné patřit oslavám. Dny města a Hornické budou probíhat na náměstí, v areálu letního kina a na hlavní scéně v Parku B. Němcové. Vystoupí, mimo jiné, David Koller, Monkey Business, Doga, Desmod, Lenny, Petr Bende, Vojtěch Dyk, Adam Ďurica, AC/CZ a další interpreti. Doprovodný program pro děti v parku B. Němcové u hlavní scény Louka.

3. Festival Beskyd a Těšínského Slezska „DziewięćSił“

Kdy: od pátku 7. června do neděle 9. června
Kde: Cieszyn, Ustroń, Wisła, Istebna, Brenna, Żywiec, Szczyrk, Cięcina, Bielsko-Biała

Festival bude probíhat současně v devíti lokalizacích, můžete se těšit na koncerty, výstavy, workshopy o spoustu jiných atrakci. V Cieszyně se v rámci festivalu bude konat např. středověká slovanská vesnice na Zámeckém vrchu a také koncerty, workshopy a regionální stánky.

4. Mezinárodní soutěž v mažoretkovém sportu O Złotą Cieszyniankę

Kdy: sobota 8. června, neděle 9 června
Kde: Cieszyn

Ve sportovní hale v Cieszyně proběhne o tomto víkendu 3. edice soutěže v mažoretkovém sportu, letos s mezinárodní účasti. Diváci se mohou těšit na mnohé atrakce a výjimečnou atmosféru. Pořádá Stowarzyszenie Mażoretek Cieszyńskie Gwiazdeczki.

5. Svatováclavský hudební festival

Kdy: sobota 8. června, 19.00
Kde: Nýdek

Zveme Vás na koncert, který pořádá Svatováclavský hudební festival v rámci svých Hudebních výletů v Nýdku v Evangelickém kostele. Vystoupí DUO LATO & ZIMKA. Temperament klarinetu a akordeonu následně poodhalí prestižní polské duo Piotr Lato a Maciej Zimka, které se profesně setkalo na půdě Hudební akademie K. Pendereckého v Krakově.

6. Těrlické slunko

Kdy: sobota 8. června, 12.00
Kde: Těrlicko

Obec Těrlicko chystá na náměstí v Horním Těrlicku bohatý program. Koncerty od 12 hod. ve 13.10 proběhne slavnostní zahájení, následovat bude vystoupení děti místních škol, školek a Zumidance. Dále vystoupí např. ABBA CZ, Hodiny, Tereza Mašková a další hosté. Nebude chybět bohatý program pro děti, občerstvení, tombola.

7. … a furt sa pije

Kdy: neděle 9. června, 18.00
Kde: Mosty u Jablunkova

V domě PZKO „Kasowy“ proběhne velmi originální a zábavné divadelní představení Ochotnického divadelního souboru Staškovan s příznačným názvem …a furt sa pije. Představení začne v 18. hodin a tématem bude, jak již samotný název naznačuje, problematika alkoholismu na malé vesnici, to vše samozřejmě vtipně a s nadsázkou.

8. Těšínská osmička

Kdy: neděle 9. června, 10.00
Kde: Český Těšín

V neděli se bude konat charitativní běh Nadace Agel na podporu 2 handicapovaných z regionu. 8 km trať z Třince do Těšína pro všechny věkové a výkonnostní kategorie. Doprovodný program a nezávodní běh pro děti v parku A. Sikory v Českém Těšíně.

9. Vendryňský kotár

Kdy: neděle 9. června, 13.00
kde: Vendryně

Obec Vendryně ve spolupráci s PZKO pořádá silniční cyklistickou časovku pro děti a dospělé. Jedná se o 24. ročník závodu pro celou rodinu. Start ve 13 hodin. V 17.15 vyhlášení vítězů, předávání cen a tombola. Registrace online do soboty 8.6.

10. Folklorní (ne)fest

Kdy: sobota 8. června, 14.00
Kde: Havířov

Letošní Folklorní (ne)fest proběhne na dětském hřišti u havířovského letního kina. Návštěvníci se mohou těšit na rodinné odpoledne plné muziky, tance, jídla i pití. Představí se vystupující z Čech i ze zahraničí. K dispozici budou atrakce pro děti, řemeslné ukázky i prodej dárků.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.