VALTICE / Mimořádný vlak mezi Českým Těšínem a moravskými Valticemi měl deset vozů. Táhly ho dvě lokomotivy, protože jedna by to nezvládla. Tento neobvyklý vlak přepravil v sobotu 7. října asi 800 lidí na každoroční Slavnosti vína, které pořádalo město Valtice.

Atraktivní byla bezesporu samotná destinace a možnost cestovat na Slavnosti vína přímým vlakem, který není v pravidelném jízdním řádu Českých drah. Lákadlem byla i samotná cesta vlakem. Méně spokojeni museli být řidiči, kteří se s 280 metrů dlouhým vlakem setkali na železničním přejezdu …

Když se vlak blížil k valtickému nádraží, aby odvezl asi 800 cestujících na zpáteční cestu, nevešel se k nástupišti. Ladislav Antolec – strojvedoucí, který tento neobvyklý vlak řídil – musel soupravu posunout, aby všichni mohli nastoupit. Kolona, která vznikla u železničního přejezdu ve Valticích, se údajně táhla 8 km.

Hlavní pořadatel celé akce Marcin Lipski ze Sdružení Těšínská vinařská stezka dokonce uvažoval o zápisu vlaku do Guinnessovy knihy rekordů, ale náklady na takový zápis by byly obrovské. Nicméně po vyhledání informací o podobných speciálních vlacích, které vozí lidi na vinařské akce, je přesvědčen, že tento vlak byl pravděpodobně nejdelší na světě.

Pohodlné cestování bez přestupů

Za normálních okolností, abyste se dostali z Českého Těšína do Valtic, musíte minimálně dvakrát přestupovat. Takových spojů je však velmi málo. Nejčastěji musíte přestupovat čtyřikrát: v Ostravě, Přerově, Starém Městě a Břeclavi. Není proto divu, že přímé spojení na vinobraní bylo opravdovým lákadlem.

Celou akci pořádal společně se Sdružením Těšínská vinařská stezka Slezský železniční spolek. Spolek poskytl lokomotivy, vozy, strojvedoucího a další personál pro netradiční vlak a dohodl se s Českými drahami. Na spoluorganizaci se podílel také Euroregion Těšínské Slezsko.

Veselý vlak

Hned na začátku se organizátoři výletu postarali o řadu dalších zajímavostí. Cestující na nástupišti vítali hudebníci. A to hned z několika kapel.

Některé vozy byly historické, což bylo pro cestující také lákadlem.

Obsluha vlaku ze Slezského železničního spolku se také postarala o to, aby během cesty nikdo necítil žízeň ani hlad.

Dva vagony obsazené švejkology

Dva vagony obsadili švejkologové – členové organizace Przemyskie Stowarzyszenie Przyjaciół Dobrego Wojaka Szwejka. Součástí této organizace je také těšínský pluk Stowarzyszenia Przyjaciół Dobrego Wojaka Szwejka.

Nezpochybnitelný kolorit celé akci dodali také uniformovaní členové organizace Cieszyńskie Bractwo Kurkowe.

Valtické vinobraní je jako naše dožínky

Cílem tohoto netradičního výletu byly každoroční Slavnosti vína pořádané městem Valtice. Akce připomíná dožínky známé v našem regionu. Na jižní Moravě, v království vinné révy, se však děkuje především za úspěšnou sklizeň hroznů.

Akce ve Valticích je pořádána ve velkém. Koná se zde průvod podobný dožínkovému průvodu, na pódiu jsou předváděny scénky spojené s vinobraním a také vystoupení tanečních a hudebních skupin, jejichž repertoár sahá od folkloru až po tvrdý rock. Zkrátka, každý si zde najde něco pro sebe.

Oficiální delegace z Cieszyna

Kromě vedení Valtic se na velkém pódiu objevili také zástupci místní samosprávy z Cieszyna. Speciální vlak totiž přivezl delegaci složenou ze starostky Cieszyna Gabriely Staszkiewicz, místostarosty Krzysztofa Kasztura a několika městských radních. Nechyběl ani Bogdan Kasperek, ředitel kanceláře Sdružení pro rozvoj a regionální spolupráci „Olza“ – Euroregionu Těšínské Slezsko.

Agnieszka Pawlitko z těšínského Kulturního centra „Národní dům“ představila na pódiu těšínský kroj. Krátce pohovořila o jeho nejvíce charakteristických prvcích.

Kromě velké scény byla k dispozici i malá scéna. Ta se nacházela u vinice „Château Valtice“, která spolupracuje s vinicí „Chateau Kończyce Wielkie“ na Těšínském Slezsku).

Počasí v sobotu 7. října přineslo účastníkům skutečný návrat „babího léta“. Slunečné počasí a vysoké teploty mimořádně přály piknikové atmosféře. Davy účastníků posedávaly na trávníku mezi valtickým zámkem a náměstím.

Neméně atraktivní byla i cesta zpět

Stejně atraktivní byla i cesta zpět. Jakmile veselý a zpívající dav nastoupil do vlaku, jen několik cestujících se rozhodlo trochu si pospat. Většina se skvěle bavila. Hrály kapely pozvané pořadateli. Zpívalo se za doprovodu kytar a dokonce se i tančilo.

Kiedy skład około 22:00 wjechał na czeskocieszyński dworzec, znów sporo czasu zajęło, nim rozbawiony i szczęśliwy tłum wysiadł z dziesięciu wagonów. Wielu wysiadających podróżnych zapewniało, że w przyszłym roku wybiorą się znowu. Organizatorzy obiecali, że za rok pociąg do Valtic znowu wyruszy.

Když vlak kolem 22. hodiny vjel na českotěšínské nádraží, trvalo opět dlouho, než se pobavený a spokojený dav dostal z deseti vagónů ven. Mnozí z vystupujících cestujících ujišťovali, že příští rok pojedou znovu. Také pořadatelé slíbili, že vlak do Valtic pojede i příští rok.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.