ŽIVOTICE / Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Životicích uspořádala setkání s Karin Lednickou, spisovatelkou, která děj jedné ze svých knih zasadila do Životic a za téma si vzala osudy lidí spojených s živocickou tragédií.

Spisovatelka 3. srpna v sále restaurace Tenisový vrch v Żywocicích (MK PZKO Żywocice nemá vlastní prostory, a proto svá setkání pořádá tam) vyprávěla o svém historickém bádání a pátrání v archivech, na jehož základě ve svém románu popisuje osudy postav z Životic.

Karin Lednická během své přednášky ukázala dokumenty, které se jí podařilo během let bádání v českých (dříve československých), německých a amerických archivech najít: od okupačního policejního spisu z roku 1939, volkslisty a dalších německých dokumentů z období okupace až po poválečné dokumenty týkající se rehabilitace některých obyvatel Životic. Většina archivních dokumentů, které ukázala, nebyla v knize publikována.

Několika tématům se také věnovala obšírněji, než je popsala v knize, a připomněla všech 36 obětí tohoto zločinu. Obšírněji se věnovala osudům tří obyvatel Životic: Heinricha Mokrosze, Franciszka Pawlase a Isidora Mokrosze.

Zdůraznila, že nenarazila na žádnou stopu, která by potvrzovala kolaboraci Isidora Mokrosze, a že tomuto muži a jeho rodině bylo podle jejího názoru křivděno takovým falešným a nepodloženým obviněním. Připomněla také katy z Životic, jímž byl především důstojník gestapa, který měl masakr na starosti, Guido Magwitz. Ukázala jeho fotografii, kterou jako první našla v archivech, a hovořila o jeho poválečném osudu, kdy unikl odpovědnosti a dožil se v klidu roku 2004.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego