JABLUNKOV / V rámci akce Gorolski Święto v Městském lese v Jablunkově se minulou sobotu a neděli konaly výtvarné dílny pro děti. Dílny odkazovaly na folklor a tradice Těšínského Slezska a připravilo je Centrum folkloru Těšínského Slezska v Cieszyně.

V sobotu a v neděli od 11 hodin v Městském lese mohli rodiče s dětmi navštívit dílny připravené právě pro děti. O „Dětskou zónu“ se starala Agnieszka Pawlitko z Centra folkloru Těšínského Slezska z Národního domu v Cieszyně. Děti si mohly vyrobit horala, horalku nebo těšínskou květinu. Nejprve musely připravené předlohy vybarvit, poté vystřihnout a nalepit na špejli.

„Tyto dílny jsou důležité, protože předáváme naše tradice těm nejmenším. Tím, že si vymalují horala, už vědí, jak kroj vypadá, a určitě jim zůstane v paměti. V budoucnu už například budou vědět, jak to u nás dříve vypadalo,“ řekla Agnieszka Pawlitko.

Další atrakcí dílen byli řemeslníci

Dílny pro děti se letos konaly již podruhé. Poprvé se však nejmenším představili také řemeslníci a lidoví tvůrci. Děti si mohly například vyrobit ptáčky z keramiky, vyzkoušet si vyšívání křížkovým stehem, malovat dřevěné hračky nebo zdobit perníčky. Své dílničky si připravili také zástupci Horní Oravy.

„Takto jsme tvořili a malovali po dva dny. V sobotu nebyl čas na odpočinek, protože byl velký zájem. Všechny dílničky byly plné, bylo hodně zájemců a pořád jsme něco dělali. V neděli se nám bohužel trochu připletl do cesty déšť, ale i přes nepřízeň počasí děti stále přicházely,“ dodala Agnieszka Pawlitko.

Přeložený článek

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.