Oldřichovice, CHŁOPY / Taneční soubor “ Oldrzychowice“ odjel na taneční workshop k polskému moři. Pod vedením lektorů se tanečníci učí nové žywiecké a slezské tance, které představí během festivalu Gorolskie Święto a Dožinek na Fojství.

„Přijeli jsme v sobotu 22. července ráno a pobyt jsme zahájili zkouškou, která trvala od 9.00 do 14.00. V těchto hodinách trénujeme každý den. Ubytování máme zajištěno v malé rybářské vesničce Chłopy nedaleko Mielna. Zkoušky probíhají v hostinci, který máme k dispozici. Zúčastňuje se jich celý soubor, tedy čtyřiadvacet tanečníků plus vedení, lektoři a kapela. Učíme se nové tance ze Slezských Beskyd a Żywce. Nacvičujeme nový program pro festival Gorolski Święto a Dožínky na Fojství,“ sdělila Janina Kokotek, vedoucí Tanečního souboru Oldrzychowice.

Kontakt s polskou kulturou a integrace nových členů souboru

Aktivity souboru však zkouškami nekončí. Odpoledne je čas na poznávání památek. Účastníci tanečního workshopu již navštívili maják v Kołobrzegu, Muzeum polských zbraní v Kołobrzegu a Klenotnici rybářské vesnice v Chłopech. Přestože počasí není nijak zvlášť příznivé, mezi členy skupiny jsou i milovníci koupání v Baltském moři.

„Snažíme se také trávit společné večery. První den jsme měli integrační večer, aby se naši noví členové aklimatizovali. V plánu máme také karaoke s polskými hity a večer s polskými filmy. Po večerech zpíváme písně z našeho táborového zpěvníku za doprovodu kapely,“ informuje Janina Kokotek.

„Mladí členové souboru jsou sice unavení, ale velmi nadšení z toho, že se učí žywiecké tance“

Vedoucí souboru jsme se zeptali také na atmosféru na zkouškách. „Tanečníci jsou nadšeni, že se mohou naučit žywiecké tance, protože tato skupina se je nikdy neučila. Žywecké tance jsou velmi odlišné od těch z Těšínského Slezska. Ty žywiecké jsou v jiném tempu a na více ohnutých kolenou. Například tanec kůň je na silně pokrčených kolenou, zatímco hajduk je velmi živý.

„Téměř po celou dobu zkoušení jsou tanečníci ve fyzicky náročné pozici. I když jsou mladí členové souboru unavení, jsou z učení žywieckých tanců nadšení. Kromě toho trénujeme nový tanec slezských horalů, který zase zahrnuje hodně dřepů. Už dnes při rozcvičce jsme měli problém protáhnout svaly na nohou,“ směje se Janina Kokotek.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.