POLSKO / Letos jsme se s rodinou vydali na dovolenou do Polska. Strávili jsme několik dní v Jastrzębie Góře. Jaké bylo naše překvapení, když jsme po příjezdu zjistili, že se na ulicích domluvíme česky. Začala jsem přemýšlet, jak je možné, že Češi, milovníci Chorvatska, najednou v takovém množství jezdí do Polska.

Po přečtení několika článků z českých a polských médií bylo vše jasné. Chorvatsko letos zavedlo euro, což znamená, že ceny zboží a všech služeb prudce vzrostly. Zdražilo nejen ubytování, ale i potraviny a turistické atrakce.

Léčivé účinky Baltského moře

K Baltskému moři jsme se vydali především kvůli dětem. V případě komplikací je snadné se domluvit. Je to relativně blízko, kdybychom se náhle potřebovali vrátit domů. A ta pláž! Je to jedno velké pískoviště.

Samozřejmě je třeba zmínit i léčivé účinky Baltského moře. Vzduch na baltském pobřeží obsahuje velké množství jódu, který je dobrý na regeneraci sliznic dýchacích cest. I když je zde o něco chladněji, takové mikroklima pomáhá nejen při léčbě astmatu a dalších dýchacích potíží, ale také při léčbě cévních a srdečních onemocnění a posílí imunitní systém.

Čisté a nepřeplněné pláže

Nejoblíbenější destinací Čechů jsou Sopoty. A co se Čechům na polském moři vlastně líbí nejvíce? Kromě nízkých cen především písečné, čisté a nepřeplněné pláže. Co se týče cen, těžko říct, protože co je pro jednoho příliš drahé, může být pro druhého levné a naopak. Mohu však potvrdit, že pláže jsou čisté. Každé ráno jsme viděli personál uklízet nejen pláže, ale i promenády a sestupy na pláže, každý večer byly vynášeny odpadky z odpadkových košů.

Nepřeplněné pláže jsou také velkou předností polského moře. Je pravda, že o víkendu jste si na pláži mohli všimnout o něco více paravánů, ale během týdne bylo místa dost pro všechny. Ráda bych však zdůraznila, že tomu tak bylo pouze na místě našeho ubytování, na jiných, oblíbenějších místech to může být jinak.

Vyzkoušeli jsme novou dálnici

Dalším důvodem, proč Češi letos dali přednost Baltu před Jadranem, může být lepší dostupnost. Například z Prahy se do Gdaňsku dostanete letecky. Do Trojměstí nebo přímořských měst jezdí z Česka také sezónní železniční spoje.

Letos v květnu byl také otevřen poslední úsek dálnice A1. Využili jsme této příležitosti a novou silnici vyzkoušeli. Z Českého Těšína do Jastrzębie Góry jsme bez problémů dojeli za sedm hodin. Pouze v Gdaňsku jsme se museli obrnit trpělivostí kvůli zácpám na semaforech a křižovatkách, ale víte, jak to ve velkých městech chodí. Dobrou zprávou pro dovolenkáře je, že od pátku do neděle je dálnice bezplatná.

Kultura a gastronomie

Polská kuchyně může být atraktivní i pro Čechy. V Polsku můžete ochutnat jídla, jako jsou zapiekanky, vafle, palačinky, żurek, pierogi a samozřejmě ryby na různé způsoby – pečené, smažené, grilované nebo dušené. Kromě toho mnoho hotelů připravuje pro své hosty večerní zábavu. Můžete si zatančit, zazpívat karaoke a seznámit se s polskou kulturou.

Moře příliš studené na koupání

Zatímco Českou republiku trápily vysoké teploty, na Baltském moři bylo možné si užít příjemné letní teploty nad 22 °C. To ocení zejména ti, kteří nejsou příznivci veder. Člověk však musel počítat s tím, že kvůli chladnému větru bude muset čas od času vytáhnout mikinu nebo bundu. Někdy bylo moře také příliš studené na koupání.

Aby to však nebylo tak růžové, musím zmínit jednu dost nepříjemnou věc – placené toalety! A to na každém rohu! Za použití toalety se muselo platit i v nákupních centrech nebo některých restauracích. Překvapivě i za použití Toi Toi se muselo platit.

Zájem o Polsko se zvýšil o 150 procent

Zájem o Polsko v České republice vzrostl už během pandemie. Ale letos se podle ředitele portálu Slevomat zájem o Polsko zvýšil až o 50 procent. Některé cestovní kanceláře zaznamenaly nárůst zájmu o cesty do Polska až o 150 procent. Prázdniny však ještě neskončily, takže teprve po skončení sezóny se dozvíme, zda letos skutečně padly nové rekordy.

Přeložený článek

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.