ČESKÝ TĚŠÍN / U příležitosti oslav Dne učitelů dostali učitelé koncert kapely Mix Orchestra a CD s knihami v audioverzi. Ve středu 29. března slavili členové Spolku polských učitelů (TNP) svůj svátek v KASS “ Střelnice“ v Českém Těšíně.

„Chtěl bych vám popřát tolik sil, abyste mohli každý den s plným nasazením chodit do školy a předávat fascinaci svým předmětem dalším generacím. Je to opravdu velká výzva,“ řekla Izabella Wolłejko-Chwastowicz, generální konzulka Polské republiky v Ostravě.

„Velkou výzvou pro ředitele a učitele je propagace polských škol,“ dodala. Zdůraznila také, že úkolem polských škol je vzbudit zájem o zemi, v jejímž jazyce se vyučuje.

Wołłejko-Chwastowiczová také upozornila, že na žáky jsou kladeny velké nároky. „Chtěla bych, abychom od sebe očekávali tolik, kolik vyžadujeme od dětí, které učíme,“ řekla.

Významní hosté, hrstka statistik a hudební dárek

Setkání poctili svou přítomností také vzácní hosté. Kromě konzulky Izabelly Wołłejko-Chwastowicz to byli Andrzej Bizoń, předseda Školského výboru Kongresu Poláků v ČR, Marek Bystroń, předseda organizace Macierz Szkolna v ČR, Marta Kmeť, ředitelka Centra pro polské národnostní školství v ČR, Marta Roszka, předsedkyně Klubu učitelů důchodců, a Kazimierz Worek, inspektor České školní inspekce.

Předseda TNP v ČR Krzysztof Kosmala představil hrstku statistických údajů o činnosti TNP.

Vrcholem uměleckého programu byl koncert Smíšeného orchestru z polské Lubomie. Marek Bystroń mezitím shromážděným učitelům předal tři CD s polskými knihami v audioknižní podobě.

Přeložený článek

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego