VENDRYNĚ / V sobotu 1. dubna večer se v „Czytelni“ ve Vendryni uskutečnila premiéra kriminální komedie „Čokoládky“ v režii Janusze Ondraszka. Jednoaktovka, kterou napsala Bożena Kupis-Kucharska v podání pěti hereček, rozesmála diváky až k slzám. Hlavní sál sídla místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu ve Vendryni praskal ve švech.

„Vendryňské divadlo letos slaví 120. výročí svého založení. Vedoucí souboru Janusz Ondraszek naplánoval při této příležitosti několik akcí. Minulý týden se uskutečnilo setkání s herci Sceny Propozycji z Rzeszowské univerzity. Dnes nás čeká premiéra další hry. Zítra se herci představí podruhé. A na podzim uvidíme představení v rámci přehlídky Melpomeny,“ oznámil Bogusław Raszka, předseda MS PZKO Vendryně.

Domluvené setkání se nekoná…

Kriminální komedie Bożeny Kupis-Kucharské “ Čokoládky“ patří k nejoblíbenějším hrám amatérských divadel v Polsku. Hra se odehrává v domě Karola a Marty a jejich dospívající dcery Emilie. Martu hraje Renata Konstankiewiczová. Emilii hraje Agata Rajčáni. Do domu přijíždějí další hosté – nejprve sestra paní domu, nešťastná hypochondrička Antonina, kterou hraje Irena Filipek. Poté přichází hospodyňčina dávno ztracená sestra Laura, kterou hraje Katarzyna Witos. Nakonec nečekaně přijíždí sekretářka majitele domu Luiza, kterou hraje Urszula Drobek. Schůzka domluvená panem domácím se však nekoná, protože jeden z hostů chybí…

Ovace ve stoje

Premiéru v Divadle Jerzyho Cienciały vidělo asi 120 diváků. V hledišti byli starosta obce Vendryně Raimund Sikora s manželkou a místostarosta Ivo Goryl s manželkou a také předsedkyně Hlavního výboru Polského kulturně-osvětového svazu Helena Legowiczová.

„Jsem velmi ráda, že se představení divákům líbilo a že přišlo tolik lidí. Ovace ve stoje jsme však nečekali. Bylo to velmi milé,“ řekla Agata Rajčáni, která ztvárnila roli Emilie.

„Moc jsme si to užili. Herci byli velmi spontánní. Byli skvělý tým – vzájemně se doplňovali. Představení jsme prožívali společně s nimi. Líbí se mi, že je tu stále někdo, kdo propaguje dobrý polský jazyk. Z toho mám největší radost,“ podělila se o své dojmy po zhlédnutí představení Magdalena Kotas.

Přeložený článek

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego