ČESKÝ TĚŠÍN / Studenti Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně uspořádali další ročník Dne inspirace, který se konal 8. března. Cílem akce je seznámit studenty s životem, profesí a zájmy lidí, od kterých se mohou inspirovat.

„Hlavním cílem této akce je ukázat studentům, že existují různá povolání, kterým se mohou věnovat po ukončení středoškolského vzdělání. Právě tato akce je může zorientovat a ukázat jim mnoho cest, kterými se mohou vydat. Hosty jsme vybírali podle jejich zájmů, většina z nich jsou absolventi našeho gymnázia,“ říká Tomasz Grycz, jeden z organizátorů akce.

Kromě přednášek pozvaných hostů se studenti zúčastnili diskusních klubů

Každý student si mohl vybrat z devíti přednášek, které byly rozděleny do tří bloků. Probíhaly od 8.15 do 12.20. Kromě setkání s pozvanými hosty byly součástí Dne inspirace také diskusní kluby. Témata byla různá, studenti diskutovali mimo jiné o výuce náboženství ve škole, o tom, zda školství v současné podobě studentům vyhovuje, o cestování po České republice, o tom, zda je náročnější cestovat autem nebo vlakem.

„Mimo jiné nás zaujala přednáška o pivovarnictví, nejen o celém procesu výroby piva, ale i o tom, že náš život se může odvíjet úplně jinak, než si naplánujeme. Přednášející Andrzej Zemene říkal, že se na začátku věnoval něčemu úplně jinému, ale pivovarnictví ho bavilo a nasměrovalo jeho život jiným směrem,“ uvedli účastníci akce.

Studenti gymnázia si mohli vybrat ze setkání s následujícími hosty:

  • Chrystianem Heczkem – absolventem Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně a Jagellonské univerzity v Krakově, Fakulty mezinárodních vztahů. Od roku 2008 provozuje vlastní překladatelskou agenturu a od roku 2015 se specializuje na e-commerce v širokém slova smyslu, v oblasti oděvního průmyslu. Poslední dva roky pracuje jako projektový manažer Polského centra Kongresu Poláků v České republice. Současně je již 20 let primášem a neformálním, ale nesmírně aktivním manažerem skupiny Lipka.
  • Agatou Grycz – absolventka Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně, která hned po maturitě odjela do USA, kde již půl roku pracuje jako au-pair.
  • Andrzejem Zemene – absolvent Gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně, později student VŠB – Fakulty strojní v Ostravě, obor hydraulika a pneumatika, v současné době projektant údržby v Plzeňském Prazdroji, jeho snem je práce v pivovaru, jeho vášní je pozorování a fotografování hvězd.
  • Piotrem Brannym – absolvent polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně, je spoluzakladatelem kardiochirurgického oddělení nemocnice v Třinci Podlesí. Jako primář kardiochirurgického oddělení zde pracuje již více než 20 let. Zabývá se miniinvazivní kardiochirurgií.
  • Anetou Wałach – Je zkušenou dobrovolnicí, která získala mnoho cenných zkušeností během svých cest po různých zemích světa. Ve své práci Aneta věnuje svůj čas a úsilí pomoci lidem v nouzi.
  • Joannou Ochmyt, studentka Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně, hovořila o svých zkušenostech z projektů Erasmus+. Poradila, jak se přihlásit, a hovořila o tom, proč se vyplatí vycestovat.
  • Joannou Bilan – ředitelka společnosti Partners Financial Services, jejíž hlavní specializací je práce s lidmi, vzdělávání a seberozvoj.
  • Petrem Vlkem – Petr Vlk je v současné době ředitelem jazykové školy. Téměř 25 let působí jako učitel angličtiny a školitel učitelů.
  • Janou Gryc – Vystudovala archeologii na katedře archeologie Jagellonské univerzity v Krakově. V letech 2001-2004 pracovala jako archeoložka v Muzeu Těšínského Slezska v Českém Těšíně, od roku 2005 je zaměstnána v Archeologickém ústavu Akademie věd v Brně. Od roku 2010 přednáší také na Slezské univerzitě v Ostravě.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego