Polské turistické a sportovní sdružení „Beskid Śląski“ uspořádalo na Zlatém Groni v Istebné závody v alpském lyžování pro absolventy polských základních škol. O pohár “ Beskidu Śląského“ se soutěžilo v osmi kategoriích – tři z nich byly pro ženy, pět bylo pro muže. Na start se postavilo devětašedesát osob. Slalomovou trať dlouhou přibližně 600 metrů nejrychleji ze všech zdolala Ewa Ligocki-Heczko.

„Myšlenka uspořádat tento závod se zrodila již před mnoha lety. Ještě v době, kdy jsem chodila na střední školu. Trochu mě mrzelo, že po soutěžení v akci „Zjazd Gwiaździsty“ na základní škole nebyly žádné možnosti, jak se tohoto typu soutěží dále účastnit. Takže vlastně už od střední školy jsem v sobě nosil myšlenku uspořádat soutěž pro absolventy polských základních škol v Zaolší. Dnes máme za sebou první ročník,“ řekl Arnold Sikora, jeden z organizátorů Poháru „Beskid Śląski“.

Předpovědi počasí se však vyplnily na sto procent

„Na přípravě poháru se podíleli profesionálové. Jsou to lidé, kteří během roku připravují mnoho závodů, takže vše bylo dobře zorganizováno. Co se týče podmínek, ty byly dnes skvělé. Horší to bylo ve čtvrtek, kdy silně pršelo. Byli jsme v kontaktu s majiteli sjezdovky a lidmi, kteří trať připravovali. O zrušení nebo odložení soutěže jsme vůbec neuvažovali. I když jsem dostával mnoho telefonátů, e-mailů a SMS zpráv, zda se soutěž uskuteční. Všechny jsem uklidňoval, že ano. Předpovědi počasí se však vyplnily na sto procent,“ uzavřel Arnold Sikora.

„Nečekal jsem, že se sejde tolik dobrých lyžařů“

„Skvělá akce! Určitě přijedeme i příští rok. O tom, že budeme závodit, jsme se rozhodli během třiceti minut. Podmínky byly velmi dobré, škoda, že začalo sněžit. Druhá jízda byla kvůli tomu pomalejší. Trať byla velmi pěkná, dobře připravená. Nečekal jsem, že tam bude tolik dobrých lyžařů. S výsledkem jsem však spokojen. Důležité je, že jsme to zvládli a byla to zábava,“ hlásí jeden z účastníků.

„Na závod jsem se přihlásil, abych se setkal se starými známými a abych ocenil ty, kteří si dali práci s organizací závodu. Jsem rád, že se vůbec někomu chtělo tuto akci pořádat. Po celou základní školu jsem se účastnil akce „Zjazd Gwiaździsty“, což mi umožnilo nejen soutěžit s kamarády, ale také být každý rok na lyžařském kurzu a na doškolení. Doufám, že se tato akce stane stálicí v kalendáři akcí v regionu a že se budeme setkávat ve stále větším počtu. Děkuji organizátorům za skvělou akci,“ uzavřel další z účastníků.

Výsledky soutěže:

Ženy 16-35 let: 1. Ewa Ligocki Heczková, 2. Magdalena Klimek, 3. Sabina Krajčirik;
Ženy 36-50 let: 1: Dorota Harvanoná, 2. Krystyna Kadłubiec, 3. Ivona Szewczyk;
Ženy nad 51 let: 1. Renata Martynek, 2. Vanda Martynek, 3. Emilia Kluza.

Muži 16-20 let: Samuel Zogata, 2. Dariusz Skupień, 3. Szymon Kulka;
Muži 21-35 let: 1: Marcin Czudek, 2. Maximilian Szotkowski, 3. Marek Heczko;
Muži 36-50 let: 1: 1. Robert Szewczyk, 2. Tomasz Martynek, 3. Maciej Szewczyk;
Muži 51-60 let: 1. Roman Kantor, 2. Bronisław Kadłubiec, 3. Bohdan Kadłubiec;
Muži 61+: 1: 1. Bogusław Heczko, 2. Arnold Sikora, 3. Jan Lacheta.

Kromě medailí byly předány i dva poháry. Pohár za „fair play“ získal Stanisław Klimek, který se kvůli sdílení lyží se synem nemohl sám zúčastnit, a pohár pro nejstaršího účastníka získal Józef Gurbiel.

Příští ročník soutěže je naplánován na 24. února.

Přeložený článek

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego