1. Vernisáž výstavy „Jeden rok, wiele początków. Wiosna Ludów na Śląsku Cieszyńskim”

Kdy: pátek 10. února, 14.00
Kde: Cieszyn

Książnica Cieszyńska zve na výstavu, která přibližuje Jaro národů – revoluci roku 1848, na Těšínském Slezsku. Vernisáž proběhne v pátek v 14. hod., výstava bude k vidění do 27. května.

2. Valentynský koncert – Lubelska Federacja Bardów

Kdy: pátek 10. února, 18.30
Kde: Ustroń

V sále Městského kulturního domu v polském Ustroni výstoupí nevšední trio: Marek Andrzejewski (zpěv, kytara) Jan Kondrak (zpěv) a Piotr Selim (zpěv, piano, klávesové nástroje) neboli Lubelska Federacja Bardów. Formace čerpá z různých hudebních stylů.

3. Zimní prázdninové tvoření

Kdy: od pátku 10. února do neděle 12. února
Kde: Jablunkov

Jablunkovské Muzeum Trojmezí zve všechny děti a jejich rodiče na zimní prázdninové tvoření. V pátek od 8.00 do 16.00 a o víkendu od 9.00 do 17.00 se můžete těšit na tvorbu zimních dekorací a dobové deskové hry.

4. Historická přednáška – O pevnosti Velká Šance

Kdy: pátek 10. února, 17.00
Kde: Karviná

Zajímá Vás novověká vojenská historie? Pak nesmíte chybět na akci o opevnění proti Turkům na dnešní česko-slovenské hranici, která proběhne v kavárně Andělská literárka v Karviné-Mizerově. Vstupné dobrovolné.

5. Karnevalové plesy

Kdy: pátek 10. února, sobota 11. února
Kde: Petrovice u Karviné, Věřňovicé, Písek, Havířov-Bludovice a další

O víkendu se bude konat hned několik plesů. Jedinečný, Česko-polský bál PZKO, proběhne v pátek Petrovicích u Karviné. Hudbu zajistí skupina Ufo, pro hosty bude připraven rovněž raut zahrnující českou a polskou kuchyni a slosování cen.V sobotu na tradiční bal zve např. Místní skupina PZKO ve Věřňovicích. Ve věřňovickém Domě PZKO k tanci bude hrát kapela M Band, nebude chybět krátké představení „Pogrzeb Basa“. Členové MS PZKO a sdružení rodičů v Písku u Jablunkova a další hosté se budou v sobotu bavit v hospodě U Turka. Rovněž v sobotu v Havířově-Bludovicích v Domě PZKO bude probíhat „Babski bal“ – jako každým rokem na programů zde bude „chlapský balet“ a další atrakce.

6. Valentynský koncert

Kdy: sobota 11. února, 18.00
Kde: Cieszyn

V rámci valentýnského koncertu v Kulturním domě Dom Narodowy vystoupí skupina Bez Puenty Impro s programem „Halo? Policja? Ktoś skradł moje serce!“. Skupinu tvoří profesionální herci, hudebníci a zpěváci, kteří předvedou improvizovanou show.

7. Mirosław Niewiadomski „Presley & Sinatra“

Kdy: sobota 11. února, 18.00
Kde: Cieszyn

V Divadle A. Mickiewicze proběhne výjimečný koncert, který vás díky písničkám Franka Sinatry a Elvise Presleya přenese do 50. a 60. let. Účinkují hudebníci a známý polský tenorista Mirosław Niewiadomski. Zazní nejznámější písničky Sinatry a Presleya: My Way, Love me tender, Strangers in the night, Unchained Melody a další.

8. Po stopách těšínské tramvaje

Kdy: neděle 12. února, 10.00

Město Cieszyn a město Český Těšín zvou na komentovanou procházku Po stopách těšínské tramvaje, s Marianem Dembiniokem a Martinem Podžorným. Procházku bude předcházet prezentace projektu „Szlakiem cieszyńskiego tramwaju” v kulturním domě Dom Narodowy. Nutná rezervace na e-mail: wr@um.cieszyn.pl.

9. Circus Varius

Kdy: neděle 12. února, 17.00
Kde: Třinec

Circus Varius přijíždí se svou světovou show do Třince. K vidění ve Werk Areně budou všechny žánry moderního cirkusového umění: žongléři, iluzionisté, gymnasté, akrobati a klauni. Umělci předvádějí celé své umění na bruslích na ledové ploše. K tomu úžasné světelné efekty, hudba složená speciálně pro toto představení, barevné kostýmy a závratné kaskadérské kousky slibují strhující zážitek. A ještě jeden důležitý bod – představení se neúčastní zvířata.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.