1. Koncert Bartasa Szymoniaka

Kdy: pátek 23. září, 18.00
Kde: Český Těšín

Polský hudebník, zpěvák a skladatel Bartas Szymoniak vystoupí v Těšínském Divadle. Vstup zdarma. Bezplatné vstupenky je možné rezervovat na tel. +420 777  710628 nebo e-mail zg@pzko.cz.

2. Cestovatelská přednáška

Kdy: pátek 23. září,  17.00
Kde: Český Těšín

Místní skupina PZKO Czeski Cieszyn-Park Sikory zve v pátek odpoledne na cestovatelskou přednášku. Hostem setkání v KASS Střelnice bude Bogusław Jursa, který se s posluchači podělí o zážitky z návštěvy Madeiry.

3. Třanovické dožínky

Kdy: sobota 24. září, 13.00
Kde: Třanovice

Tradiční dožínky pořádájí obec Třanovice a Místní skupina PZKO. Dožínkový průvod se vydá od Kapplova dvoru ve 13. hod., ve 14 proběhne předání věnce a chleba, žehnání plodů. Vystoupí Dziecka z Trzanowic a ZT Trzanowice, děti ZŠ Třanovice a dětí z polské školy v Hnojníku, regionální soubor Oldrzychowice, cimbálová muzika Lagan, Ptaszek a Bužma (blues & gospel). Proběhne soutěž o nejlepší domácí chleba.

4. Noc přízraků

Kdy: sobota 24. září, 20.30-23.00
Kde: Chotěbuz

Noční stezka odvahy se strašidelnými úkoly vás provede celým areálem Archeoparku. Baterku sebou! Na akci je nutné se předem objednat na tel. 4552 309 133 nebo na e-mailu archeopark@muzeumct.cz.

5. Chmelobrání

Kdy: sobota 24 září, 14.00
Kde: Iskrzyczyn

Zámecký pivovar v Cieszyně a obec Dębowiec zvou na festyn na plantáží chmelu. V programu: hry a soutěže pro děti a pro dospělé, grill, atrakce pro děti, ukázka retro traktorů, večer diskotéka.

6. Beskydský přebor v řešení křížovek a hádanek

Kdy: sobota 24. září, 9.30
Kde: Český Těšín

Beskydský přebor v řešení křížovek a hádanek pořádá v KASS Střelnice kroužek Hutníček. Srdečně zvání jsou všichni milovníci křížovek a hádanek. Soutěž je určena pro pokročilé řešitele.

7. Rok řemesel v Cieszyně

Kdy: sobota 24. září, 9.00-17.00
Kde: Cieszyn

V rámci oslav Roku řemesel ve slezském vojvodství proběhněé v Cieszyně celodenní akce. V Głęboké ulici se bude konat jarmark, proběhne např. módní přehlídka mládeže, ukázky pečení chleba čí ukázky vaření piva a další atrakce.

8. Karvinské varhany

Kdy: neděle 25. září, 16.00
Kde: Karviná

Během dalšího koncertu v rámci Festivalu varhanní hudby v  Kostele povýšení sv. kříže vystoupí Marta Wierzgoń a smíšený pěvecký sbor Collegium Canticorum. Diriguje Anna Szawińska-Kołowska.

9. Lech z Czechem na wojnie

Kdy: neděle 25. září, 16.00
Kde: Český Těšín

Divadlo Numerus z Krakova zve na představení „Lech z Czechem na wojnie, czyli o konflikcie polsko-czechosłowackim w latach 1918-1920“. V programu bude čtení úryvků dobových dokumentů, dopisů, vzpomínek a novinových článků. Vystoupí: Ewa Breguła, Jan Mancewicz, Jacek Milczanowski. Na představení zve do KASS Střelnice Místní skupina PZKO Czeski Cieszyn-Centrum.

10. Procházka Cieszynem po stopách ks. Leopolda Jana Szersznika

Kdy: neděle 25. září, 11.00
Kde: Český Těšín

V rámci další z cyklu „szersznikových“ procházek, které připravuje Muzeum Těšínského Slezska, se účastníci vydají po stopách kněze Leopolda Jana Szersznika. Průvodcem bude Maksymilian Kopalski.

11. Den zdraví

Kdy: neděle 25. září, 9.00-17.00
Kde: Jablunkov

Během celodenní akce na Mariánském náměstí budou připraveny stánky se zdravotní tematikou (měření tlaku a kondice srdce, test dlouhověkostí a životního stylu, masáž šíje, individuální poradenství apod.).

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego