ČESKÝ TĚŠÍN / Minulé úterý 29. března se v Kulturním centru “ Střelnice“ v Českém Těšíně sešli učitelé z polských škol v Zaolší. U příležitosti Dne učitelů uspořádalo Sdružení polských učitelů v České republice pěknou oslavu.

„Přeji vám vše nejlepší, především klid a návrat k normálu,“ řekl na začátku setkání předseda TNP Krzysztof Kosmala.

Setkání se zúčastnili konzulka Edyta Wodzynska-Andreewa, ředitelka Pedagogického centra pro polské národnostní školství Marta Kmeť, předsedkyně PZKO Helena Legowicz, předseda organizace Macierz Szkolna v ČR Marek Bystroń a Andrzej Bizoń, který zastupoval Radu Kongresu Poláků.

Medaile pro polské školy

Pět polských škol obdrželo z rukou konzulky Edyty Wodzyńské-Andreewy pamětní odznaky – „Medaile 100 let znovuzískání nezávislosti“. Medaile byly uděleny těmto institucím:

  • Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím v Havířově-Bludovicích,
  • Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím v Dolní Lutyni,
  • Základní škola s polským jazykem vyučovacím ve Stonavě,
  • Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím v Horní Suché,
  • Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Gustawa Przeczka v Třinci

Sbírka potravin a tábor pro děti z Ukrajiny

Členové Sdružení polských učitelů se rozhodli, že letošní členské příspěvky budou věnovány na pomoc Ukrajině. Tato částka bude použita na dva účely. Jedním z nich je potravinová sbírka, která se koná v Ustroni.

Druhá polovina částky bude použita na tábor pro děti z Ukrajiny, který uspořádají členové TNP, sdružení „Nikdy nejsi sám“ a Pedagogické centrum.

Účastníci poslouchali rockovou hudbu 80. a 90. let

V rámci programu si mohli shromáždění prohlédnout výstavu o historii TNP, kterou připravil Marian Steffek z Dokumentačního střediska Kongresu Poláků.

Večer hosty čekal koncert skupiny Contiband, která zahrála největší hity polského rocku.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego