Srážka vagonů

Deset vagonů se odtrhlo v noci z úterý 17. na středu 18. listopadu 1914 od nákladního vlaku směřujícího do Bohumína, ještě než stačil vjet do tunelu v Mostech u Jablunkova. Odtržené vagony zajely až do Čadce, kde se srazily s dalšími železničními vozy. Srážka si vyžádala dva mrtvé a tři zraněné. Několik vagonů bylo poškozených.

Hřiby v zimě

Rozmary počasí způsobily, že v prosinci 1900 v lesích na Těšínsku začalo růst velké množství hřibů. Ty přes den dorůstaly značné velikosti, avšak v noci vždy zmrzly. Dařilo se také ostružinám.

Našli korunu

Jednokorunovou minci  našli 4. prosince 1902 na poště v Těšíně její zaměstnanci. Kdo ji ztratil, mohl se tam o ní přihlásit.

Okraden na dobytčím trhu

Pan Pavel Szurek z obce Harbutowice u Skoczova byl 3. prosince 1906 okraden na dobytčím trhu v Těšíně. Přišel o peněženku s osmdesáti korunami.

Uhořela při požáru

Během požáru usedlosti rolníka Jana Mużaka v Neborech v prosinci 1906 zemřela jeho manželka. Když se totiž snažila vyvést z chléva krávy, omámena kouřovými zplodinami upadla a uhořela.

Přepadení obchodu

Několik lupičů vniklo 3. prosince 1906 do obchodu kupce Justice v Karviné. Přispěchavšího hlídače postřelili. Pan Justic radši vyklidil pole, takže mohli nerušeně loupit.

V armádě se mu nelíbilo

Důstojnický sluha Bedřich Šesták dezertoval 21. prosince 1907 od III. pěšího pluku v Těšíně a pak se dopustil několik krádeží. Už na Silvestra byl ale zatčen v jedné z těšínských hospod.

Krádež vepřů

Dva vepře ukradli počátkem prosince 1917 horníkovi Adamu Goldrichovi z Hradiště. Jednoho zabili přímo ve chlévě, druhého, menšího u nedalekého potoka. Maso si pochopitelně odnesli.

Srážka vlaků

Dva nákladní vlaky se srazily 8. prosince 1917 v pět hodin ráno na nádraží v Třinci. Když vlaková souprava jedoucí na Jablunkov zrovna projížděla přes výhybku, narazil do ní vlak přijíždějící z opačného směru. Srážka si nevyžádala oběti na lidských životech ani zranění, několik vagonů však bylo na odpis.

Zabily ho nebezpečné plyny

Pan Jan Raszka z Karpentné se v prosinci 1917 otrávil v Třineckých železárnách. Stalo se tak během zbavování vysokých pecí nebezpečných plynů.

Neštěstí při kácení stromů

Tři bratři Bobkovi z Gutů káceli v prosinci 1917 stromy na Javorovém. Naneštěstí jeden ze stromů spadl na jinou stranu než měl a jedna z hrubších větví zasáhla hlavu nejmladšího z bratří, který zrovna sbíral klestí a rozbila mu lebku. Nešťastník zemřel na místě.

(gam)

Pohlednice Těšína z konce 19. století
Zdroj: fotopolska.eu

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.