USTROŇ / V neděli na náměstí v Ustroni vzplála druhá svíce na adventním věnci. Rozsvítil se také vánoční stromek a přijel Mikuláš v doprovodu elfů. Hudební doprovod zajistily Ustroňský evangelický pěvecký sbor a folkový soubor Tekla Klebetnica.

Slavnostní zapálení druhé svíce na adventním věnci se konalo v neděli na náměstí v Ustroni. Svíci zapálil Marek Izdebski, biskup Reformované církve v Polské republice.

Tyto svíce mají dokonce své názvy. Ta, která vzplála v první adventní neděli, se jmenuje pokoj, druhá víra, třetí láska, čtvrtá naděje. Akce se zúčastnily stovky osob.

Společné vystoupení Ustroňského evangelického pěveckého sboru a folkového souboru Tekla Klebetnica

Zvyk společného a slavnostního zapalování adventních svící Ustroň převzal z tradice partnerského města Hajdúnánás ve východním Maďarsku.

Obdržel odtamtud čtyři velké svíce a místo nich věnoval Maďarům smrčky z Beskyd, kterými si v předvánoční době vyzdobili své městečko. Věnec připravily ženy ze spolku Koło Gospodyń Wiejskich v části Ustroni Lipowiec. Spolupráce mezi oběma městy trvá již 27 let.

„Z toho co vím, jsme zřejmě jediným polským městem, které na veřejném prostranství zapaluje tak velký adventní věnec. Doufám, že se to rozšíří dál do Polska, aby se v našem národě našly někde taková místa, kde se budeme schopní shromáždit a nejen mluvit spolu jako Poláci jedním jazykem, ale také podobně myslet,“ vyjádřil naději starosta Ustroni Przemysław Korcz.

Z vystoupení souboru Tekla Klebetnica

Po zapálení svíce přišla řada na krátké vystoupení Ustroňského evangelického pěveckého sboru pod taktovkou Szymona Staniszewského. Poslední píseň sbor zazpíval společně s folkovým soborem Tekla Klebetnica. Poté se konal koncert zmíněného souboru. Po 16. hodině se na scéně objevil Mikuláš v doprovodu elfů.

Nakonec se rozsvítil stromeček. Ten ustroňský je umělý a ve tvaru kužele. Je vysoký téměř jako radnice, jelikož měří necelých 13 metrů. Tvoří ho 50 částí. K jeho postavení je zapotřebí šesti osob, kterým tato činnost zabere šest hodin.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.