1. Burčákobrání

Kdy: v pátek 4. záři, 15.00-16.00
Kde: Český Těšín, náměstí ČSA

V rámci letošního Burčákobrání, tradiční městské akce, proběhne bohatý hudební program, připravené budou i zábavné atrakce pro děti a stánky s občerstvením. Samozřejmě nebude chybět víno a burčák z Moravy.

2. Corolski weekend

Kdy: v pátek 4. září a v sobotu 5. září, 17.00
Kde: Jablunkov, Café Southock

Velká víkendová a folklorní akce Corol se kvůli epidemiologické situaci přesunula na květen 2021. Pořadatelé však připravili pro milovníky folkloru, tradičního jídla a pití malou náplast v podobě Corolského víkendu. Můžete se těšit na regionální kuchyni u živé hudby Zaolzi a Potasz. 

3. Těšínský pivní podzim

Kdy: v pátek 4. září a sobotu 5. září
Kde: Cieszyn, Zámecký pivovar 

Už tento pátek a sobotu proběhne pivní svátek v areálu pivovaru na zámeckém vrchu v Cieszynie. Z důvodu epidemiologické situace nebudou se během letošního ročníků konat doprovodně akce – koncerty, soutěže apod., můžete se ovšem těšit na dobré pivo, nejen z místního pivovaru, a na komentované prohlídky pivovaru.

4. Výstava „Jiří Třanovský”

Kdy: v sobotu 5. září, 15.00
Kde: Bystřice, Luterské centrum

Evangelická církev augsburského vyznání v ČR a Luterská evangelická církev augsburského vyznání zvou na vernisáž putovní výstavy Jiří Třanovský. Otevření výstavy doprovodí povídání o českém luterství v 17 století s doc. Petrem Hlaváčkem s hudebním doprovodem na motivy písní Jiřího Třanovského.

5. Ahoj léto

Kdy: v sobotu 5. záři, 15.00-16.00
Kde: Český Těšín, náměstí ČSA

Můžete se těšit na bohatý hudební program, stánkový prodej občerstvení a nejrůznější doprovodné aktivity. Vystoupí kapely Světlo, Střepy, Izabel, Atmo Music, Pavel Callta, Sebastian.

6. Slavnostní otevření Návštěvnického centra opevnění Šance

Kdy: v sobotu 5. září, 12.00
Kde: Mosty u Jablunkova, opevnění Šance

Akce bude zahájená ve 12.00 slavnostní salvou. Po celé odpoledne bude hrát kapela Druhá náhoda. Připraven bude dobový historický program pro rodiny s dětmi, dobově odění vojáci ukážou, jak se v opevnění žilo, když Velká šance plnila roli strážce Slezska. Na programu jsou i soutěže pro děti, individuální cykloturistický výlet po naučné cyklotrase Šance – Megoňky, ve večerních hodinách promítání filmu Šance 1647.

7. Národní čtení v Cieszyně

Kdy: v sobotu 5 září, 10.00
Kde: Cieszyn, náměstí

V Cieszyně se tuto sobotu bude číst „Balladyna” od Juliusza Slowackého. Akce je uspořádána v rámci Národního čtení, které v roce 2012 zavedl polský prezident. Na programu od 10 hodin bude veřejné čtení, přednášky, v 16 hodin v Parku pokoju kulinářský workshop „Jak chutnal polský romantismus”.

8. Turistický pochod Mánesovou stezkou

Kdy: v sobotu 5. září
Kde: Dolní Lomná

Klub českých turistů zve na 41. ročník pochodu přes beskydské hřebeny do Dolní Lomné. Účastníci si mohou zvolit jednou z několika variant pěších nebo cyklotras, dle obtížností a délky trasy (7 až 45 km). Cíl: Dolní Lomná, areál za muzeem. Kontakt na pořadatele: 723 272 209.

9. Okolo Těšína se Sokoly

Kdy: v sobotu 5. září, 7.00
Kde: Český Těšín

TJ „Sokol” Český Těšín zve na 6. ročník cykloturistického a pěšího putování. Připraveny jsou trasy 7, 15, 30 km a cyklotrasy 40 a 60 km. Start z nádraží (před trafostanici nebo na 1. nádraží).

10. Karvinské varhany

Kdy: v neděli 6. září, 16.00
Kde: Karviná-Fryštát, Kostel Povýšení sv. Kříže

Milovníci varhanní hudby si určitě užijí nedělní koncert v karvinském Kostele povýšení sv. Kříže. Jde o první koncert v rámci 16. ročníku Festivalu varhanní hudby Karvinské varhany. Vystoupí Eva Kovaříková a Martin Kovařík.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego