KARVINÁ / Rysio Kwiczala, žák sedmé třídy Základní školy s polským jazykem vyučovacím v Karviné-Fryštátě, trénuje v oddíle TJ Jäkl Karviná už pět let. Přestože se věnuje různým atletickým disciplínám, nejraději má technické soutěže, jako je hod oštěpem a skok do dálky.

Ve dnech 23. až 27. června se Rysio poprvé zúčastnil Letních her dětí a mládeže, které se konaly v Českých Budějovicích. Mladý atlet byl nominován jako reprezentant Moravskoslezského kraje.

„O nominaci jsem se dozvěděl od svého trenéra. V té době jsem ještě nevěděl, co jsou to Letní hry dětí a mládeže, takže jsem se nominací příliš nezabýval. Později, když jsem se dozvěděl, o co se jedná, mě potěšilo, že jsem byl vybrán,“ řekl Rysio.

Společné cestování a navazování nových přátelství

„Na hry jsem cestoval autobusem společně s týmem reprezentujícím Moravskoslezský kraj. Spřátelil jsem se s několika dalšími sportovci, se kterými se, doufám, ještě někdy na nějaké soutěži potkám. Ve dnech, kdy jsem soutěžil, se na mé výkony přišli podívat i rodiče,“ dodal mladý sportovec.

Sportovní úspěchy

Rysio soutěžil ve dvou disciplínách – skoku vysokém a hodu oštěpem. Ve skoku vysokém obsadil 10. místo, zatímco v hodu oštěpem získal zlatou medaili! Jeho výsledek 42,27 metru byl nejen nejlepší ve své kategorii, ale také novým rekordem her v kategorii mladších žáků. Gratulujeme!

Zlatá medaile mu dala možnost podepsat se na plaketu vítězů, která pojede s českou výpravou na olympijské hry do Paříže!

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.