KOŠAŘISKA / Dne 5. dubna se v základní škole v Košařiskách konal Den otevřených dveří. Vzhledem k tomu, že ve škole jsou polské a české třídy, byl Den otevřených dveří uspořádán také společně. Umělecký program připravili žáci českých i polských tříd a také žáci, kteří navštěvují základní uměleckou školu.

Daniela Slawinska, ředitelka školy v Košařiskách, zdůrazňuje, že obě školy, polská i česká, jsou silně propojeny a zároveň vzdělávají ve vlasteneckém duchu, přičemž kladou důraz na spolupráci a vzájemný dialog.

Úzká spolupráce a zároveň národní identita

„Některé předměty, například jazykové, probíhají společně. Polské a české děti se společně učí anglicky a česky,“ vysvětluje Sławińska.

Ředitelka školy zdůrazňuje, že spolupráce je skvělá. – Mezi polskými a českými dětmi nedochází k žádnému negativnímu dělení. Zároveň samozřejmě dbáme na vlastenecké aspekty. Chceme, aby děti byly vychovávány ve vlasteneckém duchu, ale zároveň nechceme, aby mezi nimi docházelo k národnostním konfliktům. A to se daří,“ raduje se Daniela Sławińska.

Žáci ve výuce používají literární jazyky polštinu a češtinu. O přestávkách a v družině mluví většinou česky. „Také rodiče, polští i čeští, chtějí, aby některé školní akce byly společné. Například vánoční představení a radovánky pořádá česká a polská škola odděleně. Souvisí to s přípravou kulturního programu v příslušném jazyce. Ale například tradiční velikonoční snídaně, která se koná poslední den školy před Velikonocemi, je společná pro všechny děti,“ říká Slawinska.

Zápisz 18. dubna

Zápisz do prvních tříd v Košařiskách proběhne 18. dubna. „Srdečně všechny zveme. Letos není situace růžová, protože dětí tohoto věku je v Košařiskách velmi málo. Ale pokud přežijeme nadcházející rok, v dalších letech už děti budou,“ vysvětluje Slawinska.

Bonus navíc: hudební škola

Do zařízení v Košařiskách docházejí i žáci z jiných obcí.

„Tradičně k nám jezdí děti z Milíkova Pily, které mají k naší škole nejblíže. Jezdí k nám také některé děti z Bystřice Pasek. Chodí k nám také děti z Nydku nebo Vendryně. V dobách, kdy se jezdilo autobusem, jsme však měli více dětí odjinud než z Košařisk. Rodičům bylo jedno, jestli dítě nastoupí do autobusu jedoucího jedním nebo druhým směrem. V posledních letech, kdy rodiče začali jezdit do práce do Třince autem, je pro ně však jednodušší vysadit dítě po cestě. Nyní se rodiče rozhodují vozit své děti do naší školy i z toho důvodu, že v našich prostorách je i hudební škola,“ vysvětluje Slawinska.

Funguje to tak, že během výuky v družině učitel hudební školy vyzvedne dítě z družiny, vyučuje na nástroj a po hodině je odvede zpět do družiny. To je neuvěřitelné pohodlí pro rodiče, kteří by museli své dítě vozit do hudební školy

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego