GRODZIEC ŚLĄSKI / Nedaleko – v obci Jasienica – se nachází historický hrad. Jeho stavba je datována rokem 1580, ale jak se zdá, některé části budovy jsou mnohem starší. Objekt je v soukromém vlastnictví, ale majitel se rozhodl zpřístupnit ho veřejnosti. Největší zajímavostí hradu je, že budova nebyla nikdy zničena.

Soukromý zámek a výstava

Majitelem hradu je Michał Bożek – nadšenec a sběratel. Během oficiálního otevření hradu po rekonstrukci, které se konalo 24. února, Bożek prozradil, že exponáty sbírá už téměř půl století. Je jich asi 9 000. V současné době je vystavena pouze část z nich, asi 3 000 předmětů.

Michał Bożek koupil zámek v roce 2004 a od té doby provedl svépomocí různé drobné opravy a také renovaci střechy. V posledních dvou letech (2021-2022) Nadace Ustronianka díky evropským prostředkům z Regionálního operačního programu Slezského vojvodství 2014-2020 připravila a provedla revitalizaci zámku s jeho adaptací pro kulturní účely.

Rytířský sál, lovecký sál

„Expozice na hradě je nesmírně bohatá a pestrá. Návštěvníci se seznámí s rytířským sálem, loveckým sálem, zbrojnicí, hradní kuchyní, reprezentačními sály, dámskými a pánskými ložnicemi. Zajímavou podívanou jsou zrekonstruované hradní sklepy,“ vysvětluje kurátor muzea Jacek Proszyk.

Sbírky prezentované v zámku zahrnují obrazy, sochy, umělecké užitkové předměty, staré mapy, porcelánové předměty a slezské sklo. Muzeum má také tematické stálé expozice.

Byl mnohokrát přestavován, ale nikdy nebyl zničen

Největší zajímavostí zámku je, že budova nebyla nikdy zničena. „Vždy měl majitele a dobrou střechu, díky čemuž je dnes jedním z mála polských hradů, které mají zachovanou původní architektonickou strukturu. Byl však v různé míře přestavován a opravován v letech 1691-1693, 1779, 1846, 1884, 1964 a v současnosti – 2020-2022. Od 16. století se majiteli staly rody Grodziecki, Marklowski, Sobek, Larisch, Kalisz, de Mara, Zobl a Zamoyski. V 19. století zámek koupil bialský průmyslník Franz Strzygowski a v meziválečném období Ernest Habicht,“ nastiňuje velkou historii objektu Jacek Proszyk.

Architektonický a archeologický výzkum provedený během rekonstrukce zámku v letech 2021-2022 revidoval informace dosud uváděné v historických publikacích od 19. století. Konkrétně se jedná o to, že zámek nebyl postaven v 80. letech 16. století Henrykem Grodzieckim.

„Architektonický výzkum ukázal, že na místě hradu existovalo ve 12.-13. století dřevěné osídlení, jak dokládají dřevěné trámy nalezené ve stěnách sklepení datované mezi lety 1150 a 1270, zatímco první zděnou stavbou byla pravděpodobně obytná a obranná věž předběžně datovaná do 14. století, pravděpodobně související s rozšiřováním obranné infrastruktury těšínského knížectví knížetem Přemyslem Nošákem,“ říká Proszyk.

Dodává, že Grodzieckým se podařilo rozšířit stávající zděnou budovu pravděpodobně až mezi lety 1552 a 1564, což dokládají dendrochronologické výzkumy nadpraží a dubových prahů ve sklepě, jejichž datace pokrývá období mezi lety 1550 a 1552. Rozšíření hradu by tedy mělo být připsáno Macieji Grodzieckému – Henrykovu otci.

Dvoupodlažní budova

„Další změna se týkala samotného tělesa budovy. Nejednalo se o jednopatrovou, ale hned o dvoupatrovou budovu, jak dokládá jednotná kamenná stavba, renesanční cihly a dendrochronologie palcátových trámů ponechaných ve zdi ve výšce druhého patra. O dokončení stavby mohou svědčit pravděpodobně nalezené kachle s erbem vévodkyně Kateřiny z Legnice, která se 28. prosince 1563 provdala za Fridricha Kazimíra Fryštáckého, od roku 1560 vévodu těšínského, pána na Fryštátě a Skočově. Vzhledem k tomu, že kamna byla postavena až po dokončení stavby, lze z těchto kachlů usuzovat datum dokončení interiéru hradu v 60. letech 16. století.

Další zajímavostí je nález uvnitř hradu pod středověkou vrstvou pravěké keramiky, která je přisuzována období halštatské kultury datované do 7. až 5. století př. n. l..,“ Proszyk odhaluje nejnovější historické objevy.

Prohlídky pouze s průvodcem a po předchozí rezervaci

Hrad je možné navštívit pouze s průvodcem. Skupinu na prohlídku může tvořit maximálně 20 osob. To je dáno velikostí navštěvovaných místností. Za zmínku také stojí, že vzhledem k velkému zájmu návštěvníků jsou prohlídky možné pouze po telefonické rezervaci, a to zejména v neděli. V současné době je nejbližší neděle, kdy jsou ještě volná místa, v květnu. V týdnu je podstatně volněji. Proto je vhodné naplánovat návštěvu této nedaleké atrakce na všední den. A jsou dny, kdy je muzeum otevřeno až do 20 hodin.

Pozor: jsou dvě obce Grodziec!

V poslední době se v médiích objevují informace o častých omylech turistů, kteří chtějí navštívit hrad v Grodzci. Nedaleko Złotoryje v Sudetech se nachází stejnojmenná obec, která má také historický hrad. Proto se při zadávání názvu místa, které chceme navštívit, do navigace vyplatí nejen spoléhat na nápovědu přístroje, ale také si ověřit, zda nás zavede tam, kam chceme.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego