KARVINÁ / Polské dny v Karviné začínají již ve čtvrtek 16. září.  Akci, kterou pořádají Polský kulturně-osvětový svaz  a Kongres Poláků v České republice, potrvá do neděle 19. září.

Na Polské dny v Karviné je  možno se vypravit již tento čtvrtek, kdy na ulici Karola Śliwki začíná venkovní výstava Polsko: architektura & kultura. V Polském domě PZKO v Karviné – Fryštátě bude možno si poslechnout přednášku na téma Dějiny vzájemných polsko-českých stereotypů. V karvinském kině Centrum se uskuteční promítání nových polských filmů, které jsou Ozvěnou 23. filmové  přehlídky „Kino na hranici”.  

V pátek 17. září v sídle Místní skupiny PZKO ve Fryštátě Michał Przywara uspořádá přednášku „Jerzy Pilch – polský luterán z Visly”. Přiblíží život a tvorbu jednoho z nejoriginálnějších představitelů současné polské literatury. Pilch zemřel 29. května loňského roku v Kielcích. Ve Visle prožil prvních deset let svého života.

V Oddělení polské literatury Regionální knihovny v Karviné na Masarykově náměstí přijde řada na prezentaci sbírky poezie „Na zdrowie” (Na zdraví) Marty Bocek. Ve fryštátském  Polském domě PZKO přijde řada na monodrama Artura Pałygy „Ústa Veroniky – neznámé modlitby Zofie Kossak“. V hlavní roli se představí Joanna Gruszka, herečka Těšínského divadla.

V sobotu 18. září v Polském domě PZKO ve Fryštátě historik Roman Baron přednese přednášku „Životní mise. Pražský polonista Marian Szyjkowski a idea polsko-českého sbližování na poli kultury.” Později zazní zpívaná poezie v podání dua Szymon Podwin & Igor Jelínek.

V neděli 19. září se v areálu Loděnice koná koncert polských hudebních skupin Rastafajrant z Cieszyna a Ziggie Piggie ze Sosnovce přiblíží hudební styl ska, jehož počátky sahají druhé poloviny padesátých let 20. století. Poprvé se objevil v Kingstonu, hlavním městě Jamajky. Na závěr Polských dnů v Karviné  je možno jít do kina Centrum a zúčastnit se promítání  nových polských filmů.

(gam)    

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.