USTROŇ / V pátek 13. srpna v Ustroni začíná největší šachový festival v Polsku pod heslem Šachy v Ustroni spojují generace. Potrvá do neděle 22. srpna. Festivalu dodá patřičný lesk svou přítomností třináctý mistr světa Garri Kasparov. Navazuje na loňskou stejně významnou událost se stejným názvem.

Loňský festival v Ustroni byl největším turnajem v Polsku v roce 2020. Akci navštívil dvanáctý mistr světa Anatolij Karpov, zatímco v turnaji Mokate na ustroňském náměstí hrál mimo jiné Jan-Krzysztof Duda, polský velmistr od roku 2013.

Úřadujícím mistrem světa v šachu je třicetiletý norský šachista Sven Magnus Øen Carlsen. Šachovým velmistrem je od roku 2004. Žije v Lommedalenu, poblíž hlavního města Norska Osla.

Jan-Krzysztof Duda budoucím mistrem světa?

Podle mínění Anatolije Karpova Jan-Krzysztof Duda má šanci stát se v budoucnu mistrem světa. Ruský velmistr se v tomto duchu vyjádřil v srpnu loňského roku v rozhovoru s Tomaszem Kowalczykem z Polského rozhlasu (Polskie Radio). Jan-Krzysztof Duda má pouhých 23 let, avšak ve světě šachu se stal už pojmem. V květnu 2020 porazil v internetovém turnaji již zmíněného norského velmistra Carlsena, který je na vrcholu osm let.

V roce 2016 prezident Polska Andrzej Duda propůjčil mladému polskému šachistovi vyznamenání Srebrny Krzyż Zasługi za „význammné sportovní počiny a popularizaci šachu.

Garri Kasparov

Čestným hostem šachového festivalu v Ustroni bude samotný třináctý mistr světa Garri Kasparov. Narodil se v roce 1963 v Baku (tehdy Sovětský svaz, nyní Ázerbájdžán) jako Garrik Weinstein. Šachy hraje už od svých pěti let. Jeho prvním mezinárodním úspěchem bylo vítězství na turnaji velmistrů v Banja Luce v roce 1979.

Kasparov je poruštěná verze příjmení Kasparjan, které patřilo jeho arménské matce. Otec byl Žid, jmenoval se Kim Weinstein. To mohlo být v komunistickém a prodchnutém antisemitismem Sovětském svazu určitou překážkou v kariéře, proto si budoucí vítěz nad Karpovem zvolil matčino příjmení.

V roce 1985 se mu podařilo porazit Karpova a stát se mistrem světa až do roku 1993.

V roce 2008 jako lídr Sjednocené občanské fronty kandidoval na prezidenta Ruska. V roce 2015 vydal knihu, ve které popsal mechanismy vlády Vladimíra Putina, vedoucího Rusko k diktatuře. Neúspěšně se také ucházel o místo prezidenta Mezinárodní šachové federace (FIDE).

Šachy jako inspirace pro filmaře

Šachový festival zpestří také  přehlídka pěti filmů se šachovou tématikou. Snímky bude možno zhlédnout od neděle 15. srpna do čtvrtka 19. srpna na ustroňském náměstí (Rynku), vždy od 21.00 hodin. Prvním je plný napětí polský špionážní thriller Skrytá hra (polsky Ukryta gra) z roku 2019. Děj se odehrává na počátku šedesátých let 20. století, v dobách studené války, kdy vrcholí kubánská krize a svět stojí na prahu třetí světové války.

Americké tajné služby unesou geniálního matematika Joshuu Manského, kterého si zahrál známý americký herec Bill Pullman. Potýkající se s alkoholovou závislostí matematický génius Mansky má vystoupit v šachovém souboji místo nečekaně zemřelého šachisty proti sovětskému mistru Gavrilovovi na mezinárodním turnaji v Paláci kultury a vědy ve Varšavě. Jedná se však o pouhou kamufláž, která má odvést pozornost od skutečné hry tajných služeb.

Královská hra se stává symbolickým střetnutím dvou největších supervelmocí světa. Když šachisté provádějí další tahy na šachovnici, v kuloárech turnaje probíhají důvěrné rozhovory, dochází k rafinovaným diplomatickým manévrům a tajným intrikám, prováděných za účelem zažehnání kubánské krize…

Filmový příběh, navzdory tomu, že působí velmi realisticky, se ve skutečnosti nikdy neodehrál. Jedná se pouze o důvěryhodnou fikci, vytvořenou filmaři na pozadí skutečných historických událostí. Režisérem filmu je Łukasz Kośmicki.

Producentem Piotr Woźniak-Starak, který se 18. srpna 2019 utopil v jezeře Kisajno na Mazurech. Vypadl totiž ze svého motorového člunu, který řídil pod vlivem alkoholu. Nedočkal se tak premiéry snímku, která se uskutečnila za necelé tři měsíce.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.