TŘINEC / Po téměř pěti měsících otevírá Muzeum Třineckých železáren a města Třince své brány návštěvníkům. A hned nabízí sentimentální cestu zpět v čase. „To jsme měli doma!“ Věta, která bude zřejmě nejčastěji zaznívat během její prohlídky.

Výstavu otevírá část věnovaná návštěvě československého prezidenta T. G. Masaryka v tehdy ještě obci Třinec. Úvodní panel není náhodný. Muzeum se tímto připojuje k oslavám 90. výročí města.

„Výstavu jsme vytvořili znašich vlastních exponátů, které jsme nashromáždili za posledních 25 let díky darům místních obyvatel. Sbírku tvoří kousky nábytku i nejrůznější předměty denní potřeby zdomácností,“ upřesňuje vedoucí muzea Eva Zamarská. Dodává, že všem dárcům patří velký dík za jejich pomoc při zachování historie tohoto regionu. Na výstavě je k vidění pět set exponátů – od hraček přes litinové předměty, nádobí, oblečení až po knihy a fotografie.

„Nápad vznikl vdobě, kdy jsme kvůli nucenému zavření měli dostatek času exponáty vnašem depozitáři zrestaurovat a zrevidovat. A rozhodli jsme se je ukázat veřejnosti,“ dodává Eva Zamarská.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout mimo jiné třídu s lavicemi z minulého století, interiéry typického dělnického domu z první poloviny minulého století, obuvnickou dílnu, krejčovskou dílnu, která nabízela své služby v jednom z domů v dnešní ulici 1. máje.

Výstava potrvá do 18. listopadu 2021.

Kulturní dějiny bydlení 1880-1980

Historii města Třince doplní výstava „Historie bytové kulutry 1880-1980“ pořádaná ve spolupráci s Muzeem hraček v Rychnově nad Kněžnou. Na výstavě budou k vidění dětské pokojíčky pro panenky s jejich vybavením. Výstavu si budou moci návštěvníci prohlédnout do 24. září 2021.

(SG)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.