POLSKO / Od 1. června se v Polsku mění některá pravidla silničního provozu. Zjišťovali jsme, k jakým změnám dochází. 

Změny, které začnou platit již od 1. června, se budou týkat jak řidičů, tak i chodců. Zbystřit pozornost by měli také jezdci na elektrických koloběžkách. Předpisy, které se jich týkají, byly upraveny a platí již od 20. května, o čem jsme již psali.

Chodci mají práva, ale i povinnosti

Změny mají zajistit větší bezpečnost chodců na přechodech. Pro řidiče vozidel, ale i samotné chodce, z toho vyplývají další povinnosti.

„Řidič bude povinen bedlivě sledovat nejen přechod pro chodce, ale i jeho okolí a vytvořit podmínky pro bezpečný přechod přes vozovku pro chodce, kteří se nachází na přechodu pro chodce a pro ty, kteří vchází na přechod,” je možno se dočíst v polském vládním informátoru.

Tak tedy řidič v oblasti „zebry” bude muset zpomalit a dát přednost chodci, který se již nachází na pruzích „zebry”, jak rovněž v případě, kdy na ně teprve vchází.

Avšak také chodci jsou povinni dbát mimořádné opatrnosti, jak rovněž dodržovat určité zásady. Kromě toho, že se musí pořádně rozhlédnout a přízpůsobit se aktuální situaci na vozovce, platí pro ně zákaz používat mobilní telefony během přecházení přes vozovku či dráhu (např. tramvajovou).

„Zákon nyní obsahuje regulace zakazující chodcům používat během vcházení na vozovku nebo nebo dráhu, popřípadě přecházení přes vozovku nebo dráhu (také v oblasti tamějších přechodů pro chodce) mobilních telefonů a jiných zařízení, majících vliv na řádné vnímání, zejména zrakem, a tím pádem vliv na náležité vyhodnocení situace, nutného pro bezpečné vcházení a přechod vozovky nebo dráhy” – čteme dále v novelizovaných předpisech.

Vyšší rychlost v noci a nedostatečná vzdálenost mezi vozidly patří minulosti

Novelizované předpisy také stanovují maximální povolenou rychlost v obcích na 50 km/h. „Z výzkumných analýz vyplývá, že rozdíl rychlosti mezi 50 a 60 km/h má podstatný vliv na délku brzdné dráhy vozidla a potenciálních následků dopravních nehod,” píše se také ve vládním prohlášení.

Řidiči se budou muset také naučit dodržovat bezpečnou vzdálenost. Doposud se v této problematice řídili pouze vlastním úsudkem. Od června musí dodržovat bezpečné rozestupy mezi vozidly, které jsou teď jasně určeny.

Bylo stanoveno, že bezpečná vzdálenost mezi vozidly na rychlostních komunikacích (dálnicích a rychlostních silnicích) bude činit polovinu nynější rychlosti, tedy řidič jedoucí 100 km/h musí jet 50 m za automobilem před ním, 120 km/h – 60 m, 140 km/h – 70 m.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.