DĘBOWIEC / Letos uběhne 80 let od  prvního seskoku polských výsadkářů zvaných Cichociemni na území okupovaného Polska, které mělo místo v noci z 15. na 16. února 1941 na okraji obce Dębowiec na Těšínsku. Řada plánovaných akcí se však neuskuteční kvůli pandemie koronaviru.

Také setkání u památníku v centru Dębowce se bude konat ve znatelně menším počtu než v uplynulých letech. Část ceremoniálu proběhne online. Akce začíná v sobotu 13. února v 10.00 hodin. Představitelé obce Dębowiec položí květiny u památníku v centru. Pomník byl odhalen v roce 1991 u příležitosti 50. výročí výsadku.

Starosta obce Tomasz Branny odhalí informační tabuli věnovanou Cichociemnym. Historik – nadšenec Sławomir Snopek prozradí několik zajímavostí na téma těchto polských výsadkářů.

Umělecká část

Poté přijde řada na uměleckou část slavností v provedení žáků Základní školy v Dębowci  Cichociemných parašutistů Zemské armády (Armia Krajowa). Tento název mají také pobočky vzdělávacího ústavu ve starostenstvích Ogrodzona, Simoradz a Iskrzyczyn. Od listopadu 2019 ve škole působí Školní klub Cichociemnych, jehož cílem je aktivní zapojování mládeže do lokálních akcí týkajících se Cichociemnych.

Školu několikrát navštívil Aleksander Tarnawski – poslední dosud žijící výsadkář Cichociemny, který letos 8. ledna oslavil sté narozeniny.

V 18.00 hodin bude možno zhlédnout krátký film „Cichociemni – 80 lat”. Nebude chybět ani reportáž z návštěvy speciální jednotky Ozbrojených sil Polské republiky GROM  Cichociemnych Spadochroniarzy Armii Krajowej. Tato vojenská jednotka byla utvořena 13. července 1990, poté, co teroristé postřelili pár měsíců předtím v Bejrútu dva Poláky kvůli tomu, že polská vláda pomáhala emigrovat Židům ze Sovětského svazu do Izraele.

Patronát nad akcí převzal těšínský přednosta Mieczysław Szczurek. 

Elita Polských ozbrojených sil

Parašutisté Cichociemni patřili během druhé světové války k elitě Polských ozbrojených sil na Západě. Po výsadku na území okupovaného Polska podporovali hnutí odporu v zemi. Zabývali se výzvědnou činností, sabotážemi, paděláním dokladů a diverzí. Bojovali také v partyzánských oddílech. Někteří se zúčastnili Varšavského povstání, kde 18 z nich zahynulo v bojích. Během války přišlo o život 103 Cichociemnych. Někteří další padli za obět stalinským čistkám v poválečném Polsku.

První seskok se měl uskutečnit 20. prosince 1940. Akce byla na poslední chvíli zrušena. Nakonec v noci z 15. na 16. února 1941 na okraji Dębowce přistáli na padácích první tři vojáci Polských ozbrojených sil na Západě. Byli to kapitán Stanisław Krzymowski (ps. Kostka), rotmistr Józef Zabielski (ps. Żbik) a kurýr Czesław Raczkowski (ps. Orkan). Poslední seskok se uskutečnil 27. prosince 1944.

Pocta výsadkářům Cichociemnym

Parlament Polské republiky (Sejm Rzeczypospolitej Polskiej), vyhlásil rok 2016 Rokem Cichociemnych. Cílem bylo tímto způsobem vzdát hold všem Cichociemnym, kteří si zaslouží úctu celého národa a napomoci, aby se paměť o těchto hrdinech uchovala i pro další generace. 

Zajímavé informace o Cichociemnych je možno najít například na stránkách Muzea parašutismu (Muzeum Spadochroniarstwa) podplukovníka Adolfa Pilcha ve Visle, popřípadě přímo v muzeu. Muzeum bylo otevřeno 15. února 2003, nejprve jako Síň parašutisty. Tato událost měla místo den před 60. výročím seskoku Adolfa Pilcha na území Polska a u příležitostí 62. výročí prvního výsadku polských výsadkářů zvaných Cichociemni v Dębowci.

Muzeum Parašutismu

Později ze síně vzniklo muzeum. Nachází se ve Vile Agawa na ulici Przylesie, jeho pobočka na skokanském můstku Adama Małysze v části Visly Malinka. Jsou zde všechny exponáty spojené s historií polského civilního a vojenského parašutismu od meziválečného období po současnost. Zatím se podařilo shromáždit víc jak 10 tisíc předmětů.

Hlavním iniciátorem zřízení této instituce je Piotr Wybraniec, který začal se shromažďováním prvních exponátů již v roce 1978. V květnu 2015 obdržel za své aktivity vyznamenání od tehdejšího ministra obrany Tomasze Siemoniaka.  

 Cichociemny Adolf Pilch

Patronem muzea je podplukovník Adolf Pilch. Narodil se v roce 1914 ve Visle. Po vypuknutí druhé světové války v září 1939 se zúčastnil bojů na obranu Polska. Po rozdrcení polského odporu se mu podařilo dostat do Francie a posléze do Velké Británie. V roce 1943 seskočil na padáku na území okupovaného Polska a jako výsadkář Cichociemny byl pověřen vedením partyzánských oddílů. Zúčastnil se přitom mnoha potyček a bitev, v drtivé většině vítězných.

Jelikož mu po skončení války v roce 1945 hrozilo zatčení ze strany polských komunistických úřadů (Urząd Bezpieczeństwa), opustil Polsko a usadil se ve Velké Británii. Zemřel v lednu 2000 v Londýně.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.