REGION / Kdyby nebylo koronaviru, právě  dnes bychom tančili  na  posledních plesech v této sezoně.  A jelikož pořádání plesu v podobě online, ve které v poslední době probíhá drtivá většina života, je nemožné, musíme si vystačit se vzpomínkami.   

První plesová sezóna bez plesu po více než 70 letech

Jan Michalik na plese v Písku v roce 2019

Jan Michalik:

Plesy v Písku pořádané místními Poláky se konají  nepřetržitě od roku 1945. V  předválečné éře bylo také organizováno mnoho akcí. Místní skupina PZKO v Písku organizovala plesy více než 70 let. A letos máme první rok, kdy se ples nekonal. Bohužel všichni víme proč. Ples „od Poloków“,  jak se  mu říká v naší vesnici, se vždy těšil velké popularitě, protože lidé se na něm vždy velmi dobře bavili, opravdu až do rána, kdy na konci ještě vesele zpívali. I když jsem nebyl na mnoha ročnících tohoto plesu, na těch, na kterých jsem byl, jsem se vždy dobře bavil. Před dvěma lety jsem byl dokonce hospodářem našeho plesu. Na naše plesy chodí i Češi, protože se říká, že ten náš ples je nejlepší.  


Chrystian Heczko:

Chrystian Heczko na Balu Gorolskim v roce 2015

Bývalo různě… Byly sezóny,  kdy jsem tančil se  svou partnerkou dokonce na devíti plesech.   Kupoval jsem losy do tomboly, kotyliony a  pak jsem půl roku šetřil … A během jiných plesových sezón jsme stihali dokonce tři plesy denně, ale to bylo s kapelou Lipka, to jsme si vydělávali hraním. Každopádně mi  chybí atmosféra  plesů na vesnici! Setkání s  lidmi, pěkně poskládaných losů do tomboly na stole, těch krátce vázaných kravat, skvělého humoru a skutečnosti, že si člověk mohl zatančit se sousedkou, kterou třeba celý rok neviděl.  

Lipka na Balu Gorolskim w 2020 roku

Nejmladší ples v regionu byl pravděpodobně turistický  ples

Nejmladší ples v regionu pořádal nejspíš PTTS „Beskid Śląski“. „Ples jsme uspořádali  poprvé v roce  2014 a naposledy v roce 2019. Naše plesy jsou jiné než ostatní. Pořádáme  je  odpoledne.  Obvykle však trvají až do pozdních  nočních hodin,“ říká Halina Twardzik, předsedkyně PTTS.

Bal Beskidu Śląskiego 2015

„Na stolech místo čísel turistické značky, místo losů beskydské obrázky  (chaty, zvířata,  stromy, květiny), sál zdobený smrkovými větvičkami. Vystupovaly vždy naše  lidové soubory (Bystrzyca, Gorole, Suszanie, Zaolziocy). Plesy vedla společně s Danutou Siderek Wanda Farnik,“ vzpomíná na krátkou historii plesů „Beskidzioków“ Halina Twardzik. 

Halina i Piotr Twardzikowie na Balu Beskidu w 2015 roku

Karneval ve vzpomínkách souborů

Karneval byl také velmi intenzivním obdobím  pro taneční soubory v našem regionu. Soubory dokázaly jednoho  večera vystoupit hned na několika plesech.

Adam Farny (tanečník ZPiT Olza, bývalý předseda SAJ):

Bal Akademicki 2017

Plesy jsou skvělé akce, hlavně z toho důvodu, že můžete potkat známé tváře, s nimiž se nemáte možnost setkat po celý rok. Dozvíte se, co je nového, jak se jim vede. Druhou skvělou věcí na našich plesech je hudba a tanec, to že můžeme tančit jako nikde jinde, protože v klubu takovou hudbu neuslyšíme.

Bal Akademicki 2017

Trochu jinak to vypadá, když na plese vystupujete jako tanečník, jsou to úplně jiné emoce. Soubory mají možnost  ukázat, co připravovaly  před začátkem plesové sezóny, a jsou zvědavé na reakci diváků.  

Náš region je skvělý, protože zde můžete stát i na straně pořadatele, a to znamená pomáhat u baru nebo s prodejem losů do tomboly atd.        

Vzpomínáš si na nějaké vtipné historky?

Když jsme vystupovali se souborem na českých plesech a začali ples tradičně polonézou, stalo se, že hudba skončila, už jsme několikrát prošli kolem sálu a nikdo se k nám nepřipojil (smích).    Historek s polonézou máme více,  často se  také stane, že choreografie nejde podle plánu a v jedné polovině sálu zůstanou 2 páry a na druhé straně je 6 párů a hudba končí.          

V souboru máme také takové kamarády,  kteří si vezmou na vystoupení jiný outfit, než by měli. Od vedoucího souboru jsme jednou dostali za úkol mít na vystoupení bílou košili. Kolega přinesl bílou,  jenže bez límce. Během vystoupení pak musel mít uvázaný motýlek kolem  krku.

Jak plesovou sezónu vzpomíná lidová  kapela?

Adam Martynek (Kapela Bezmiana):

Bal Polski w Karwinie w roku 2018

Pro kapelu znamená plesová sezóna také práci, protože  každý víkend  jsme hráli na plesech, někdy i dva dny po  sobě.  A i když se stalo, že jsme odcházeli z plesu jako poslední, bylo pro nás potěšením tam hrát, je skvělé, když vidíte, jak se lidé baví, pak se bavíte s nimi.       

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.