USTROŇ / Již tuto neděli se děti od 4 do 10 let můžou zúčastnit lyžařských závodů v Ustroni na svahu Čantoryje. Akce se uskuteční již po dvacáté.

Každé dítě se může v neděli 7. února utkat s maskotem Ustroně Ustroniaczkem. Závody začínají v 10.00 hodin. Slalomová dráha se sedmi bránami měří zhruba 150 metrů.  Lyžařského klání se můžou zúčastnit děti od čtyřech do deseti let v doprovodu rodičů či jiných zákonných zástupců, lyžařské přilby jsou povinné.

Účast v závodu je zdarma. Organizační řád a další informace jsou k nahlédnutí na stránkách  www.ustron.pl. Přihlásit se lze elektronicky na e-mailu: puchar.koronyczantorii@gmail.com, popřípadě v den akce v kanceláři závodu do 9.15 hodin.

Ustroniaczek

Maskot Ustroně „Ustroniaczek“ spatřil světlo světa v roce 2000 během akce Dny Ustroně. Jeho postava připomíná člověka, hlava sluníčko se slunečními paprsky. Zakladní barvy jsou žlutá a zelená. Se zelenou jsou spojované okolní beskydské louky a lesy. Ustroniaczek je využíván za účelem propagace města, u příležitosti různých kulturních, sportovních a jiných akcí. Maskota vymyslela Grażyna Winiarska.   

Nejstarším maskotem byl Wiślaczek

Své maskoty mají také jiné města a obce. Nejstarším maskotem v Pobeskydí je Wiślaczek, který se již v roce 1993 stal oficiálním maskotem Visly. V podhorském letovisku se pořádal festival country nesoucí jeho jméno, jeho plyšáky obdrželi účastníci pořádaných Světových pohárů ve skocích na lyžích ve Visle Malince. Bílá usměvavá postavička v gorolském klobouku vítala turisty na nejrůznějších vislanských akcích.

Společně s jinými plyšáky z Těšínského Slezska propagoval Beskydy u Baltu. V přímořské vesnici Rowy v Pomořském vojvodství se totiž každým rokem koná celopolský sraz maskotů, který pořádá město Ustka. Barevní plyšáci z celé země se procházejí po hlavní třídě letoviska, k vidění jsou také v tamějším amfiteátru.

Gustaw měl propagovat ekologii

V roce 2013 se dalším maskotem Visly, kromě Wiślaczka, stal Gustaw. Na rozdíl od svého předchůdce měl kromě zviditelňování městečka podporovat proekologické aktivity. Cílem bylo povzbudit Vislany ke třídění odpadů a turisty, aby po sobě uklízeli.

Město však nemělo k Wiślaczkovi autorská práva, nikdy také nemohlo ovlivňovat jeho vzhled či  modifikace. Proto v roce 2018 vznikla nová atrakce, tentokrát Medvídek stojící na kouli, který tvoří symbol vislanského Parku Stanisława Kopczyńského. Maskot vznikl podle řezby z let 1960 – 1961, kterou zhotovil lokální řezbář Jerzy Szarec z vislanské osady Wróblonki podle podobného díla v Německu. Nezpochybnitelným úspěchem vedení městečka je dořešení otázky autorských práv.

Oficiální maskot Visly

Původně se vedle velkého medvěda stojícího na kouli nacházeli ještě dva menší, které později někdo ukradl. Nyní se jedná o oficiální maskot Visly. Medvídka stojícího na kouli v plyšové verzi lze koupit v Informačním centru na náměstí Plac Bogumiła Hoffa. Během inaugurace Světového poháru ve skocích na lyžích tohoto plyšáka obdrželi nejlepší skokani.

Řezba pravděpodobně představovala medvědí samici se dvěma mladými. Nyní se ve vislanském parku nachází jeden velký medvěd (originál) a dva menší, které vznikly v roce 2018 namísto ukradených. Toto místo velmi rádi navštěvují turisté a zachycují je mnoha snímcích. Další řezba medvídka stojícího na kouli pochází z roku 2017 a stojí u vislanské pěší zóny. Z godulského pískovce ji na přání starosty Visly zhotovil lokální řezbář Grzegorz Michałek z umělecké pracovny JanosikArt.

Kicak z Hażlachu

Svého maskota má od září 2016 také obec Hażlach. Stal se jim velký šedý zajíc s ohnutým uchem, který se jmenuje Kicak. Právě toto zvířátko je nejvíce spojováno se zdejším okolím. Odkaz na zajíce je možno najít také v samotném názvu Hażlach, který údajně odvozuje svůj původ od německého slova „Hasenloch”, tedy zaječí nora. Lze ho vidět během různých akcí pořádaných v obci i během jeho častých návštěv v místních školách a školkách.

Zajímavostí je, že do roku 1996 se obec jmenovala Haźlach. Místní však chtěli změnit  název na Hażlach (nahradit písmeno ź písmenem ż), jelikož Haźlach se jim spojoval se slovem haziel, které ve slezském nářečí znamená něco jako latrína. Návrhu obyvatel bylo vyhověno.

Zajíce Kicaka vymyslela sedmnáctiletá Patrycja Czerniewska z Velkých Kunčic (Kończyce Wielkie), tedy jednoho z pěti starostenství obce. Patrycja čerpala z místní legendy o Hażlaském Kicakovi.

Utopiec Gazda Brennice

Utopiec Gazda (Vodník hospodář) Brennice,  neboli prvního většího pravobřežního přítoku řeky Visly, je maskotem obce Brenna. V roce 2010 Brenna vsadila na opředenou legendami nadpřirozenou bytost, o které psal mimo jiné regionální spisovatel Gustaw Morcinek. Utopiec je k vidění na všech akcích, které se konají na území obce. Řezba Gazdy Brennice se nachází také v Turistickém parku v Brenné.

Ve vsi má také vlastní Vodníkovou pohádkovou trasu (Bajkowy Szlak Utopca), jehož délka dosahuje osmi  kilometrů, a která se těší velké oblibě u turistů. Začíná v centru Brenné a vede údolím řeky Hołcyny na vrch hory Grabowa, odkud pokračuje do údolí potoka Leśnice.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.