ČESKÝ TĚŠÍN / Těsně před Vánoci vandalové postříkali fasádu  Polského  gymnázia   Juliusze Słowackého v Českém Těšíně. Probíhá policejní   vyšetřování v této záležitosti.

„Stalo  se to  před Vánocemi. Záležitostí se zabývá  policie. Skutek policii nahlásila stavební firma, která budovu rekonstruuje a ještě nepředala hotové dílo. Právě proto také fasádu bude čistit stavební firma, která zde provádí rekonstrukci“ vysvětluje Maria Jarnot,  ředitelka polského gymnázia v Českém Těšíně.

„V   současné době vyhodnocujeme škody způsobené vandaly  a budeme kontaktovat našeho pojistníka. Nelegální graffiti lze z nové fasády budovy odstranit pouze za příznivých povětrnostních podmínek – tedy pouze v případě, že teplota několik dní po sobě nebude nižší než 5 stupňů Celsia,“ vysvětluje Dorota Havlík, tisková mluvčí třinecké stavební firmy Beskydská stavební.                   

Policejní vyšetřování pokračuje

Policie potvrdila, že 21. prosince 2020 obdržela oznámení o poškození fasády budovy školy v Českém Těšíně.

„Policisté  zahájili řízení  pro podezření   ze spáchání trestného  činu ničení  cizího majetku,“  dozvěděli  jsme se od mluvčí Policie ČR Zlatuše Viačkové.  

Toto nebyl ojedinělý vandalský čin v Českém Těšíně

Dozvěděli jsme  se, že vandalové nejen zničili fasádu, ale také poškozují okna budovy. „Někdo střílí do oken ze dvora. Tuto záležitostí se také zabývá policie a vím, že se tato záležitost netýká jen naší budovy,“ dodává ředitelka školy Maria Jarnotová.  

„V současné době  vyšetřujeme údajné poškození budovy a  výlohy v Českém Těšíne. Prověřujeme veškeré informace,“ doplňuje tisková mluvčí Policie ČR.  

Škola i  když má zabezpečení, nemůže nastavit kamery tak, aby sledovaly lidí mimo budovu. „Nemůžeme mít ani u vchodových dveří do budovy kamery, které snímají, kdo chce vstoupit do naší školy, protože je to již ulice, jejíž monitoring je v kompetenci policie – vysvětluje Jarnot.                

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.