TŘINEC/ Miriam Lisztwanová, žákyně 7. ročníku Základní školy s polským jazykem vyučovacím Gustawa Przeczka v Třinci získala první místo a titul Inovátor roku v jazykové a kreativní soutěži s názvem „Vícejazyčnost je bohatství“.

Porota vybrala video žákyně z Třince o knížce “Plastusiowy pamiętnik”. Do soutěže zaslalo své práce přes 500 žáků z 28 škol.

Miriam Lisztwanová hodně čte jak v polštině, tak v češtině, někdy také v angličtině. Během karantény však začala také kreslit. “Kresba mě hodně zaujala,” říká Miriam.

V soutěží zvítězilo její video, ve kterém kreslí a u toho vypráví příběh Plastuśe. “Brouzdala jsem internetem a narazila jsem na jednu paní, která udělala něco podobného. Tehdy mě napadlo udělat video tímto způsobem,” Miriam vysvětluje, jak vznikla myšlenka proměnit kresby ve film.

Soutěž pořádaná spolkem Zaedno

Soutěž „Mnohojazyčnost je bohatství“ je určena dětem z vícejazyčných rodin, národnostních menšin, se zahraničními kořeny, které komunikují nebo se učí nejen v češtině, ale i v jiných jazycích.

Její organizátorem je sdružení Zaedno, sdružující bulharskou menšinu v České republice.

Cílem soutěže je číst literární díla a vytvářet kresby, ilustrace, komiksy nebo knihy o daném díle. Vítězná díla jsou vystavena v Domě národnostních menšin v Praze.

Nejlepší práce dětí tvoří také putovní výstavu, která bude v příštím roce vystavena na různých místech po celé zemi. Vítězné práce jsou publikovány jak na internetu, tak v časopise Kamarádi.

První místo pro Miriam Lisztwanovou nebylo jediným úspěchem polských žáků v této soutěži

První místo pro Miriam Lisztwanovou nebylo jediným úspěchem polských žáků v této soutěži. Skupina INIJ z 8. třídy (Irka Stodola, Natka Kubaczka, Iwka Waszut, Julka Macura) vypracovala polsko-česko-ruské shrnutí knihy „Pozor, černý deštník!“.

Dívky, které do soutěže připravila učitelka Irena Stodolová, obdržely ceny a diplomy a jejich práce jsou známé po celé republice.

Úspěšní v soutěži byli také žáci z Bukovce

Úspěšní v soutěži byli také žáci z polské školy v Bukovci,  kteří do soutěže přispívají každoročně. Letos opět uspěli. Dílo dětí z Bukovce – trojrozměrný model Babí hory – získalo ocenění v kategorii „MODEL ROKU 2020“.

“Soutěže se účastníme již několik let. Bohužel letos bylo všechno kvůli pandemii online. Poštou nám přišly pěkné ceny. Je škoda, že je pandémie, protože každoročně cenou pro vítěze byl také výlet,” říká učitelka Aniela Jochymek.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.