VISLA / Další ročník Prázdninové kulturní akademie ve Visle se blíží ke svému závěru. Letos probíhá pod názvem „Dvacátá léta, třicátá léta…” Akci pořádají Městská veřejná knihovna Jana Śniegoně a Město Visla.

Ve čtvrtek 12. listopadu se uskuteční finisáž a prezentace katalogu výstavy Visla na starých pohlednicích. Akce začíná v 16.00 hodin v hlavním sále na prvním patře vislanské knihovny. Výstavu je možno zhlédnout již od 2. července před budovou Lázeňského domu na náměstí Plac Bogumiła Hoffa.

V rámci Prázdninové kulturní akademie se opět uskutečnil cyklus přednášek, konaly se také dvě výstavy, tématická procházka Po stopách vislanské moderny a komorní koncert v souvislosti s 80. výročím tragického skonu významného hudebního skladatele Jana Sztwiertni spjatého svou pracovní činností a tvorbou s Vislou.

Tyto besedy navazovaly na tradici Prázdninového institutu umění, který v letech 1936 – 1939 pořádalo předválečné Ministerstvo náboženství a veřejné osvěty m. j. v Gdyni a ve Visle.

Jedním z přednášejících byl také Łukasz Konarzewski, historik umění, a od roku 2017 vojvodský konzervátor kulturních památek. Pochází ze známé umělecké rodiny, usazené od roku 1920 v Istebné.

Dalšími přednášejícími byli historik umění Przemysław Czernek z Institutu dokumentace architektury Slezské knihovny v Katovicích, Michał Kawulok z Beskydského muzea ve Visle a Renata Czyż z vislanské knihovny.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.