USTROŇ / Tradiční Pochodoběh na Velkou Čantoryji se poběží již po sedmadvacáté tuto neděli.

Startuje se 4. října v 10.00 hodin z náměstí (Rynku) v Ustroni. Trasa poté povede ulicemi 9 listopada,  Spacerowa a Jelenica, následně přes tábořiště pod Malou Čantoryji a posléze turistickou stezkou označenou žlutou a modrou barvou až do cíle na vrcholku Velké Čantoryje ve výšce 995 metrů. Závod měří zhruba 9,5 kilometru, převýšení dosahuje 635 metrů.

Zápisy

Zápisy lze provést výhradně elektronicky nejpozději v sobotu 3. října do 18.00 hodin (www.pomiaryczasu.pl). Startovní poplatek činí 30 zlotých na osobu. V den závodu pořadatelé již přihlášky nepřijímají. Platby lze provádět pouze on-line během registrace (e-przelew dotpay). Startovní čísla se vyzvedávají v den akce, tedy v neděli, od 8.00 do 9.30 hodin.

Kategorie

Zúčastnit se pochodoběhu bude možné v následujících věkových kategoriích:

Muži: 18 – 29 | 30 – 39 | 40 – 49 |50 – 59 | 60 let a starší

Ženy: 18 – 29 | 30 – 39 | 40 – 49 |50 let a starší

Na vítěze z každé věkové kategorie za obsazení 1. až 3. místa čekají ceny, dárky a sportovní trofeje. Jejich předání se uskuteční u horní stanice lanovky v lokalitě Polana Stokłosica ve výšce 851 metrů, kde účastníci závodu obdrží také občerstvení.

Čantoryje

Vedle horní stanice se nachází vysílač. Lanovka byla postavena v roce 1967, v roce 2007 prošla modernizací.

Vrcholkem Čantoryje probíhá česko-polská hranice. V roce 1904 díky sdružení německých turistů Beskidenverein na tady vyrostla turistická chata (nyní na české straně). Stavební práce realizovala firma známého stavitele a architekta Fuldy z Těšína.

Na české straně stojí od roku 2002 rozhledna.

S Čantoryji je spjatá známá legenda o spících rytířích a jejich tři sta koních, kteří v obrovské komnatě v útrobách hory čekají, až bude Slezsku nejhůř, aby mu mohli přispěchat na pomoc. Na legendu navazuje Rytířská stezka, začíná obci Nýdek na české straně a končí v Ustroni.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.