MILÍKOV / Stovky lidí se zúčastnilo populární poutě sv. Anny, která se konala v neděli 26. července na vrchu Kozubová. Počasí se vydařilo i tentokrát, pršet začalo teprve k večeru.

Před kaplí sv. Anny se uskutečnily dvě polní mše. Druhou celebroval farář Alfréd Volný z jablunkovské farnosti česky, avšak s polskými zpěvy a liturgií. Došlo také k posvěcení patnáctikilového zvonu do věže kaple. Byl to dar pro farnost v Jablunkově od farníka Jana Czudka, který ho předtím obdržel darem v práci. Jak uvedl pan Czudek, jeho již zesnulý otec si kapličku na Kozubové velmi oblíbil.

Zvon byl pojmenován jako sv. Jáchym. Na základě tradice katolické a pravoslavné církve a apokryfů Anna a Jáchym měli spolu dceru Marii, matku Ježíše Krista.

Poblíž kaple stálo několik stánků. To s perníkovými srdci je asi nejvíce spojované s dárky z pouti. Nechyběl ani dávkovač s desinfekčním prostředkem na ruce, který připomněl, že boj s koronavirem stále ještě neskončil. Kdo měl chuť na normální oběd, mohl si zajít do horské chaty z roku 1984 či spíše již horského hotelu. U vchodu stály dva stánky s nápoji.

Kozubova je významným vyhlídkovým místem, tím spíše, že v horních partiích bylo vykáceno mnoho stromů. Když je dobrá viditelnost, je odsud hezký výhled nejen na Beskydy a okolí, ale i na Malou Fatru, včetně vrchu Rozsutec. Navíc u příležitosti poutě byla i tentokrát zpřístupněna dvacetimetrová věž kaple, která slouží jako rozhledna.

V roce 1929 na Kozubové vyrostla turistická chata, kterou postavili polští turisté v tehdejším Československu. Z tohoto důvodu se Kozubové začalo říkat Polská hora. V roce 1937 poblíž chaty došlo k výstavbě kapličky sv. Anny. Iniciátorem budovy byl kněz Rudolf Płoszek z Hnojníku, tehdejší místopředseda turistického spolku PTTS „Beskid Śląski”. Bohužel tuto architektonicky zajímavou budovu zničil v roce 1973 požár.

(gam)

Takto vypadala pouť v roce 2008

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.